Preşedintele american Donald Trump a semnat marţi un decret prin care dispune să se reexamineze o măsură a predecesorului său Barack Obama în lupta împotriva modificărilor climatice - "Clean Power Plan" -, care le impune centralelor termice să-şi reducă emisiile de dioxid de carbon (CO2), relatează AFP şi BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un scurt discurs pe care l-a susţinut la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (EPA), în care nu a menţionat nici măcar o dată problema încălzirii globale, Trump a insistat asupra voinţei sale de a ”pune capăt războiului împotriva cărbunelui” şi ”reglementărilor care elimină locuri de muncă”.

Decretul suspendă şase măsuri adoptate de Obama şi consolidează, totodată, combustibilii fosili.

Grupuri de afaceri au lăudat decizia administraţiei Trump, iar activiştii de mediu au condamnat-o.

Flancat de mineri în timp ce a semnat decretul, şeful statului american a declarat că ”administraţia (sa) pune capăt războiului împotriva cărbunelui”.

”Odată cu acţiunea Executivului de astăzi (marţi), eu iau măsuri istorice în vederea ridicării restricţiilor impuse energiei americane, a răsturnării amestecului Guvernului şi anulării reglementărilor care elimină locuri de muncă”, a subliniat Trump.

Potrivit DPA, Trump a proclamat, la semnarea ordinului, ”începutul unei noi ere în energia şi producţia americane”.

Decretul revocă un moratoriu asupra concesionării unor exploatări ale cărbunelui pe terenuri federale, dispune o revizuire a fracturării hidraulice şi cu privire la emisiile de metan de la producţia de petrol şi gaze naturale şi ridică o prevedere potrivit căreia autorităţile sunt obligate să evalueze impactul din perspectiva modificărilor climatice ale deciziiilor pe care le iau.

Trump a spus, în mijlocul minerilor care au asistat la semnarea decretului la sediul EPA, că documentul va elimina suprareglementările federale, va restaura libertatea economică şi le va permite muncitorilor să concureze în condiţii de egaltate.

”Toate acestea sunt despre aducerea înapoi a locurilor noastre de muncă, aducerea înapoi a visurilor noastre şi a face America bogată din nou”, a declarat el.

Casa Albă a subliniat că decretul se concentrează asupra industriei energetice americane prin ridicarea restricţiilor impuse în domeniul producţiei energetice şi al creării de noi locuri de muncă.

În campania sa prezidenţială, miliardarul republican a promis să retragă Statele Unite din Acordul de la Paris, încheiat în decembrie 2015.

Tot în campanie, el a denunţat frecvent pierderea unor locuri de muncă în domeniul exploatării cărbunelui şi în alte sectoare energetice.

Trump a evocat discuţii pe care le-a purtat cu mineri din mine de cărbune în West Virginia în timpul campaniei şi dragostea lor faţă de munca pe care o fac.

Însă anularea Clean Power Plan este mai complicată decât simpla semnare a unui decret, comentează DPA.

În contextul în care subiectul este legat de tribunale, administraţia va fi nevoită ca mai întâi să solicite permisiunea unei instanţe în vederea modificării Clean Power Plan, iar în baza unei hotărâri din 2007 a Curţii Supreme este necesar să fie emise reglementări în vederea înlocuirii planului.

Însă decretul nu spune nimic despre rămânerea sau nu a Statelor Unite în cadrul Acordului de Paris, un acord internaţional vizând să oprească încălzirea globală. Potrivit unor oficiali, o retragere este în curs de examinare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.