Preşedintele american Donald Trump a anunţat că s-ar putea duce la Ierusalim pe 14 mai, la deschiderea Ambasadei Statelor Unite, pe care a decis să o transfere de la Tel Aviv la Ierusalim, scriu AFP şi The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ambasada de la Ierusalim a fost promisă de numeroşi preşedinţi. Ei au făcut toţi doar promisiuni de campanie şi nu au avut niciodată curajul să le pună în practică. Eu am făcut-o. Atunci, m-aş putea duce acolo”, a declarat el vineri într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel, la Washington.

El a respins un plan cu privire la alocarea unui miliard de dolari noii ambasade americană de la Ierusalim şi a anunţat că preconizează mai puţin de o jumătate de miliard de dolari, scrie The Associated Press.

Trump a declarat că ambasadorul american în Israel David Friedman i-a spus că mutarea ambasadei americane poate costa aproximativ 150.000 de dolari.

Însă a spus că nu vrea o sumă atât de mică şi a aprobat să se cheltuiască 300.000-400.000 de dolari.

În loc să construiască o ambasadă nouă, Statele Unite reamenajează o parte a unei instalaţii consulare americane pentru ca ambasada să poată fi deschisă rapid.

Trump a mai declarat în această conferinţă că se va asigura că Iranul nu va folosi arme nucleare. ”Puteţi să puneţi pariu pe asta”, a dat el asigurări.

El a fost întrebat dacă ar folosi forţa militară pentru a-şi impune punctul de vede în legătură cu programul nuclear iranian, în cazul în care Statele Unite ies din acordul în dosarul nuclear iranian.

Locatarul Casei Albe a răspuns că nu va discuta despre folosirea forţei militare. Însă ”nu vor face arme nucleare. Puteţi pune pariu pe asta”, a subliniat el.

De asemenea, el a îndemnat statele membre NATO să-şi crească cheltuielile în domeniul Apărării la cel puţin 2% din PIB, un leitmotiv din campanie.

Şeful statului american s-a plâns totodată de faptul că Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a tratat Statele Unite prost. El a îndemnat la ”relaţii comerciale corecte şi reciproce cu prietenii şi aliaţii noştri”.

Merkel i-a dat asigurări că Germania va continua să fie un partener de încredere în NATO.

În ultimul buget german, Apărării i se alocă 1,3% din PIB, a recunoscut ea, dar Berlinul intenţionează să ajungă la 2% treptat, a dat asigurări cancelarul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.