Preşedintele Donald Trump a postat şi apoi a şters o înregistrare video care surprinde o înfruntare între mai mulţi susţinători şi opozanţi ai săi, în care un bărbat urlă "white power" - strigătul la adunare al adepţilor supremaţiei albilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un utilizator de Twitter a publicat această înregistrare video, filmată aparent într-o reşedinţă privată pentru pensionari în Florida care surprinde înfruntări verbale virulente între susţinători şi opozanţi ai lui Trump.

Încă din primele secunde, un bărbat care conduce o maşină de golf împodobită cu pancarte "Trump 2020" şi "America First" este apostrofat de manifestanţi care-l cataloghează drept ”rasist”.

"White power", le răspunde el atunci de două ori, cu pumnul ridicat. ”White power, iată, white power. Aţi auzit asta?” replică unul dintre manifestanţi.

Donald Trump a postat înregistrarea video şi mesajul ”mulţumesc super-locuitorilor din Villages”, o comunitate pentru persoane în vârstă de peste 55 de ani cu 115.000 de locuitori, în nordul Floridei.

Câteva ore mai târziu, în contextul în care o polemică începea să se accentueze în presa americană, Donald Trump şi-a şters repostarea.

”Preşedintele Trump este un mare fan al Villages. El nu a auzit mesajul din acest video. Ceea ce a văzut el este un entuziasm incredibil din partea susţinătorilor săi”, a reacţionat un purtător de cuvţnt al Casei Albe, Judd Deere.

Acesta este un lucru ”de neapărat”, denunţă preşedintele Paritdului Democrat Tom Perez.

”Preşedintele încearcă să joace cartea ignoranţei, însă cunoaşterea acţiunilor sale - de la Charlottesville la Lafayette Square - acoperă golul cuvintelor sale”, a denunţat liderul democrat.

Singurul senator republican de culoare Tim Scott a catalogat această înregistrare video drept ”insultătoare” şi i-a cerut preşedintelui să o şteargă.

Trump este acuzat de către adversarii săi democraţi de o apropiere de adepţii supremaţiei albe, care l-au susţinut puternic în 2016.

În urma unor confruntări violente între manifestanţi antirasişti şi neonazişti la Charlottesville, un orăşel din Virginia, în august 2017, Trump a provocat o polemică, inclusiv în tabăra sa, după ce a declarat că vede oameni buni ”de ambele părţi”.

De o lună, în contextul în care Statele Unite sunt angajate într-o reevaluare a trecutului lor rasist, Trump critică în mod violent manifestanţi care au încercat să dea jos de pe soclu statui ale unor personalităţi confederate sau sclavagiste, inclusiv în scuarul Lafayette, în faţa Casei Albe.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.