Donald Trump a relativizat marţi importanţa atacurilor vizând două petroliere la Marea Oman - atribuite de Washington Iranului - şi a minimalizat importanţa strategică a regiunii Orientului Mijlociu pentru Statele Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pînă acum a fost foarte limitat”, a declarat el într-un interviu acordat revistei Time.

Trump a reafirmat convingerea serviciilor americane de informaţii potrivit cărora Iranul se află în spatele acestor atacuri.

El a insistat asupra faptului că regiunea este mai puţin strategică decât era înainte pentru Statele Unite în plan energetic.

”Alte ţări furnizează foarte mult petrol în această regiune”, a subliniat Trump.

”Pentru noi, este vorba despre cantităţi foarte mici. Noi am făcut progrese enorme în energie în cursul celor doi ani şi jumătate scurşi” de când se află el la Casa Albă, a adăugat miliardarul republican.

”Noi nu mai suntem în poziţia în care eram înainte în Orientul Mijlociu”, a subliniat el.

În ce condiţii ar lua în calcul preşedintele american să recurgă la forţa militară împotriva Iranului? l-a întrebat revista.

”Aş face-o cu siguranţă în problema armelor nucleare”, a răspuns el.

”În rest, las un semn de întebare”, a adăugat el, la câteva ore după ce Pentagoul a anunţat că trimite 1.000 de militari suplimentari în Orientul Mijlociu.

Două petroliere - unul japonez, celălalt norvegian - au fost ţinta unor atacuri de origine nedeterminată, în timp ce navigau în apropiere de Strâmtoarea Ormuz, o cale maritimă strategică la nivel mondial.

Iranul a dezminţit orice implicare şi a catalogat acuzaţiile americane drept ”fără fundament”.

Aceste atacuri au avut loc la o lună după sabotarea a patru nave - trei petroliere - în largul Emiratelor Arabe Unite (EAU).

Washingtoul a arătat deja cu degetul Teheranul în legătură cu aceste atacuri, însă Republica islamică a dezmiţit acuzaţiile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.