Donald Trump începe luni un maraton de mitinguri - în Florida, Pennsylvania şi Iowa, trei state-cheie - cu speranţa de a-l prinde din urmă în sondaje pe Joe Biden până la alegerile de la 3 noiembrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După ce s-a declarat ”imunizat” faţă de covid-19, preşedintele american în exerciţiu, în vârstă de 74 de ani, care s-a retras timp de zece zile după ce a fost testat pozitiv cu covid-19 şi-a exprimat, prin declaraţii ironice, dorinţa de se bate pe ultima linie dreaptă.

Prin întoarcerea sa pe estradele de campanie, el urmează să încerce să-şi galvanizeze baza electorală, lăudându-şi alegerea judecătoarei Amy Coney Barrett la Curtea Supremă.

Senatutul - majoritar republican - începe luni audierea acestei magistrate în vârstă de 48 de ani, a cărei confirmare - care ridică puţine îndoieli - va ancora pe termen lung ”templul” dreptului american în tabăra conservatoare.

”Se pare că sunt imunizat pentru - nu ştiu - poate o lungă perioadă de timp, poate o perioadă scurtă, poate pe viaţă. Nimeni nu ştie cu adevărat, dar sunt imunizat”, a declarat duminică locatarul Casei Albe.

Trump a dat asigurări duminică, într-un mesaj adresat susţunătorilor săi, că a fost ”testat total negativ” - o afirmaţie care nu a fost făcută însă şi în mod oficial.

”Aveţi azi un preşedinte care nu are nevoei să se ascundă în subsol ca adversarul său” Joe Biden, a adăugat el.

Problema imunităţii faţă de covid-19 rămâne învăluită în numeroase necunoscute. Nu se cunoaşte cu precizie durata acestei imunizări şi nici gradul de protecţie pe care-l oferă antocorpii.

La sfârşitul lui august, cercetători de la Hong Kong au anunţat că au descoperit primul caz dovedit în lume de reinfectare cu covid-19, la câteva luni de zile după vindecare.

Într-un scurt comunicat, doctorul Sean Conley a anunţat că preşedintele ”nu mai este considerat ca riscând să transmită” virusul altor persoane.

”Undă verde completă şi totală a medicilor Casei Albe”, a scris pe Twitter Donald Trump, care a extrapolat pornind de la acest mesaj. ”Asta înseamnă că nu mai pot să iau (virusul SARS-CoV-2) şi că nu pot să-l transmit. Bine de ştiut!!!”.

La puţin timp după aceea, Twitter a adăugat un avertisment acestui tweet, apreciind că acesta conţine informaţii ”înţelătoare” despre covid-19.

”CEL MAI RĂU LIDER POSIBIL”

Fostul om de afaceri din New York, care-l prezintă neîncetat pe Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, drept o marionetă manipulată de aripa stângă a Partidului Democrat, a insisnuat că Joe Biden ar putea fi bolnav.

”Dacă vă uitaţi la Joe, el tuşea ieri (sâmbătă), apoi îşi prindea masca, apoi tuşea”, a declarat Trump. ”Nu ştiu ce înseamă asta, dar presa n-a vorbit prea mult despre asta”.

În urma anunţării la 1 octombrie a testelor pozitive cu covid-19 ale lui Donald Trump şi Melaniei Trump, echipa de campanie a lui Joe Biden publică zilnic rezultate ale testelor covid-19 ale acestuia, negative până în prezent.

Cea mai mare opacitate îl înconjoară însă pe preşedintele în exerciţiu al Statelor Unite. Echipa sa medicală refuză cu încăpăţânare să spună când a fost înregistrat ultimul său test negativ.

Această poziţie alimentează suspiciuni cu privire la posibilitatea ca el să nu fi efectuat vreun test timp de mai multe zile înaintea testului său pozitiv.

Peste 214.000 de persoane au murit de covid-19 în Statele Unite.

”În ianuarie, am spus că preşedintele Trump era cel mai rău lider posibil care să facă faţă crizei sanitare”, a scris duminică seara (ora locală) pe Twitter Joe Biden. ”Lunile care au trecut arată că acest lucru este adevărat”.

Bătrânul leu din Partidul Democrat înregistrează în prezent un avans de aproape zece puncte procentuale, în medie, în sondajele naţionale şi şi-a consolidat, de asemenea, avantajul în intenţiile de vot în state-cheie în alegeri.

În faţa acestor cifre îngrijorătoare pentru viitorul său politic, Donald Trump invocă mai mult ca niciodată amintirea surprizei din 2016, subliniind ca pentru a se convinge mai bine că povestea se va repeta.

”De această dată există şi mai mult ENTUZIASM decât în 2016”, a scris el pe Twitter ”MULŢIMI ENORME!!!”.

Preşedintele a provocat duminică nemulţumirea doctorului Anthony Fauci, o figură foarte respectată în Statele Unite, după folosirea unor declaraţii ale acestuia - fără  consimţământul său - într-un clip de campanie al echipei Trump cu privire la covid-19.

”Declaraţiile care-mi sunt atribuite fără permisiunea mea de către echipa de campanie a Partidului Republican au fost scoase din contextul lor, într-un comentariu pe care l-am făcut în urmă cu mai multe luni cu privire la efortul autorităţilor sanitare federale”, a deplâns celebrul director al Institutului de boli infecţioase într-un comunicat transmis CNN.

”Sunt chiar declaraţiile dr. Fauci” în acest clip, i-a replicat Donald trump pe Twitter, care a adăugat că ”noi am făcut o muncă «fenomenală», potrivit anumitor guvernatori”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.