Donald Trump nu-şi poate susţine personal pledoaria finală în procesul său civil pentru fraudă fiscală, a decis miercuri un judecător din New York, după ce avocaţii fostului preşedinte american nu au fost de acord cu condiţiile care l-ar împiedica pe acesta să ţină un "discurs de campanie", relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această evoluţie are loc cu o zi înainte de pledoariile finale în procesul intentat de procurorul general al New York-ului, care îl acuză pe Trump că şi-a umflat averea netă cu miliarde de dolari pentru a obţine condiţii mai bune de împrumut.

Judecătorul Arthur Engoron a fost de acord să-l lase pe Trump să vorbească, dar numai dacă acesta respectă regulile standard care interzic avocaţilor să discute chestiuni irelevante în timpul pledoariilor, potrivit unei serii de e-mailuri depuse pe rolul instanţei.

"Nu poate ţine un discurs de campanie şi nu mă poate contesta pe mine, personalul meu, pe reclamant, personalul reclamantului sau sistemul judiciar al statului New York, nimic din toate acestea nefiind relevant pentru acest caz", a declarat Engoron.

Judecătorul a mai spus că Trump nu are un drept absolut, conform legii din New York, de a vorbi cu ocazia pledoariilor finale, deoarece avocaţii săi pot vorbi în locul său.

Părţile au început să discute despre posibile pledoarii finale ale lui Trump din data de 4 ianuarie, arată e-mailurile. Avocaţii lui Trump nu au fost de acord cu condiţiile lui Engoron în termenul stabilit de acesta, pe care l-a prelungit de trei ori.

"Mai este cineva surprins?" a comentat Alina Habba, avocata lui Trump.

Procurorul general al statului New York, Letitia James, o aleasă democrată, cere aproape 370 de milioane de dolari de la Trump, de la 10 dintre companiile sale şi de la cei doi fii adulţi ai săi, Donald Jr. şi Eric Trump.

Engoron l-a găsit pe Trump vinovat de fraudă în septembrie, lăsând procesul să se concentreze în mare parte pe cât de mult ar trebui să plătească Trump.

Procesul pentru fraudă fiscală de la New York este doar una dintre numeroasele probleme juridice cu care se confruntă Trump aflat în campanie electorală pentru a obţine un nou mandat de preşedinte. Trump s-a plâns că procesul a interferat cu programul său de campanie, dar s-a folosit de apariţiile sale ocazionale şi voluntare în instanţă pentru a obţine sprijin electoral făcând remarci incendiare în faţa camerelor de luat vederi, în afara sălii de judecată. Trump neagă că a comis vreo infracţiune şi spune că acest caz este o vânătoare de vrăjitoare politică, acuzându-o atât pe James, cât şi pe Engoron de părtinire politică.

Avocaţii statului au încercat să demonstreze că Trump a supraevaluat în mod constant multe dintre hotelurile, cluburile de golf şi alte active care i-au adus reputaţia de mogul al afacerilor înainte de a intra în politică şi de a câştiga alegerile prezidenţiale din 2016.

Avocaţii lui Trump au susţinut că evaluările proprietăţilor au fost subiective şi că băncile nu au fost prejudiciate de presupusele inexactităţi, deoarece au profitat de pe urma împrumuturilor.

Trump se confruntă cu patru potenţiale procese penale în acest an. El a fost acuzat la Washington şi în Georgia pentru încercările sale de a anula pierderea alegerilor din 2020, în Florida pentru gestionarea documentelor clasificate şi la New York pentru banii pe care i-a plătit unei vedete porno în schimbul tăcerii şi pe care nu i-ar fi declarat ca atare.

El a pledat nevinovat în toate aceste cazuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.