Preşedintele american Donald Trump a lăudat marţi eforturile omologului său brazilian Jair Bolsonaro cu privire la focurile din Amazonia, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am învăţat să-l cunosc bine pe preşedintele Bolsonaro. Lucrează foarte dur cu focurile din Amazonia şi, din toate punctele de vedere, face o treabă foarte bună pentru poporul brazilian. Nu-i uşor deloc. El şi ţara sa au susţinerea deplină şi fără rezerve a Statelor Unite", a scris pe Twitter locatarul de la Casa Albă. 

Făcând elogiul modului în care Jair Bolsonaro gestionează cazul, Donald Trump are o poziţie contrară preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a deplâns în mod deschis atitudinea preşedintelui Braziliei în faţa acestei crize. 

În timpul summitului G7 de la Biarritz, Franţa, Macron s-a întrebat despre oportunitatea de a conferi un statut internaţional pădurii amazoniene în cazul în care liderii din regiune iau decizii nocive pentru planetă. Chestiunea suveranităţii Amazoniei este în special sensibilă pentru Brazilia, unde se întind aproape 60% din suprafaţa celei mai vaste păduri tropicală a lumii. 
   


"Asociaţii şi ONG-uri au pus de mai mulţi ani întrebarea definirii unui statut internaţional pentru Amazonia. Nu este cadrul iniţiativei pe care să o luăm, dar este o adevărată întrebare care se pune, dacă un stat suveran ia într-o manieră clară, concretă, măsuri care în mod evident se opun interesului întregii planete", a declarat şeful statului francez în ultima zi a summitului G7. 

Emmanuel Macron a lansat de asemenea la G7 o "iniţiativă pentru Amazonia". Douăzeci de milioane de dolari ar urma să fie deblocaţi de urgenţă pentru a trimite bombardiere de apă, la care Franţa îşi va aduce sprijinul militar cu forţe din Guyana. Dar Brazilia a respins, luni seară, ajutorul financiar, sfătuindu-l pe preşedintele francez să se ocupe "de casa sa şi de coloniile sale". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.