Preşedintele american Donald Trump îşi va anunţa marţi decizia privind acordul nuclear cu Iranul, scrie CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Îmi voi anunţa decizia privind acordul cu Iranul mâine de la Casa Albă”, a precizat Trump luni pe Twitter.

Trump va decide dacă reintroduce sancţiunile pentru sectoarele de energie şi bancare ale Iranului, care au fost ridicate ca parte a acordului din 2015 cu regimul de la Teheran.

Este aşteptat ca Trump să decidă să reintroducă sancţiunile, astfel SUA ieşind din acord. Înţelegerea a fost numită de preşedinte ca fiind „cea mai slabă din istorie”.
Un diplomat european a declarat că este destul de clar că administraţia  Trump se va retrage din acord şi a descris şansele ca acordul să continue intact ca fiind „foarte mici”.

„Este destul de evident că, dacă nu se schimbă ceva în următoarele zile, cred că preşedintele va reintroduce sancţiunile. Iar acest lucru are consecinţe variate pe care cred că nu le înţelegem încă”, a declarat diplomatul pentru CNN.

Consecinţele părăsirii acordului nu sunt clare încă, dar unii analişti au avertizat că ar transmite un mesaj altor naţiuni, mai ales Coreei de Nord, că SUA nu este un partener de discuţie serios.

Alţi analişti au vorbit despre posibilitatea ca în Orientul Mijlociu să înceapă o cursă a înarmării  dacă şi Iranul va decide să părăsească acordul şi îşi va reîncepe programul nuclear.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a descoperit în repetate rânduri că Iranul îşi respectă angajamentele din acord iar Europa, Rusia şi China şi-au arătat susţinerea faţă de acord.

Cu toate acestea, Trump s-a arătat nemulţumit că acordul nu face referire şi la programul de rachete balistice al Iranului şi la activităţile sale din regiune precum şi de faptul că unele părţi ale înţelegerii expiră după câţiva ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.