Donald Trump îşi susţine marţi seara tradiţionalul discurs despre starea Uniunii - oare va juca cartea unităţii sau va alimenta flăcările discordiei - într-un Congres mai împărţit ca niciodată de procesul destituirii sale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele american ar fi vrut să se prezinte disculpat în faţa congresmenilor, reuniţi în formulă completă la această mare întâlnire politică, în care aleşii lasă de obicei armele de o parte pentru a se concentra asupra şantierelor din acel an.

El este nevoit însă să aştepte ziua de miercuri pentru a fi, după toate aparenţele, achitat de capetele de acuzare de abuz de putere şi obstrucţionarea bunului mers al activităţii Congresului, de care a fost inculpat la 18 decembrie de majoritatea democrată din Camera Reprezentanţilor.

Constituţia impune ca o majoritate de două treimii - 67 de voturi din 100 - să-l declare vinovat pentru a fi destituit, însă el poate conta pe susţinerea neabătută a celor 53 de senatori republicani.

Dacă nu-şi poate striga victoria pe acest front marţi seara, Donald Trump ar urma să profite, în schimb, de această mare adunare pentru a-şi lăuda bilanţul economic cu mai puţin de 300 de zile înainte de următoarele alegeri prezidenţiale.

Discursul, prevăzut începând de la ora locală 21.00 (miercuri, 4.00, ora României), ”va avea un ton foarte optimist”, a declarat pentru presă un oficial de rang înalt din Guvern, sub protecţia anonimatului.

Preşedintele, care candidează la al doilea mandat, urmeează să revină asupra ”boomului gulerelor albastre” şi să-şi laude bilanţul în domeniul imigraţiei, a precizat această sursă, fără să poată spune dacă Donald Trump va evoca procesul care îi umbreşte campania electorală.

”FRONTAL”

Senatorul republican Roy Blunt apreciază în paginile The New York Times (NYT)  că furtunosul preşedinte ar urma să se abţină să vorbească despre destituire. ”Este o ocazie de a merge înainte”, a pledat el.

În 1999, preşedintele democrat Bill Clinton, judecat în Senat din cauză că a minţit sub jurământ despre legătura sa cu stagiara de la Casa Albă Monica Lewinsky, a ocolit subiectul în discursul despre starea Uniunii.

Însă, potrivit lui Blunt, Trump este ”mai degrabă genul care adoptă o poziţie frontală”.

El ar putea, aşadar, să se dezlănţuie împotriva parlamentarilor democraţi care îl acuză că a încercat să forţeze Ucraina să-l ”murdărească” pe posibilul său adversar în alegerile prezidenţiale Joe Biden prin blocarea unui ajutor militar crucial destinat acestei ţări aflate în război.

De când a izbucnit scandalul, locatarul Casei Albe se declară victima unei ”lovituri fabricate”, orchestrată de către opozanţii săi cu scopul de a-l împiedica să apară pe buletinele de vot.

Luni, el a denunţat pe Twitter o ”mascaradă” urzită de ”democraţii-care-nu-fac-nimic”.

Aleşii opoziţiei îl vor asculta cu atenţie marţi seara sau îşi vor manifesta dezacordul? Anul trecut, conducătoarea lor în Camera Reprezentanţilor Nancy Pelosi, aşezată uşor deasupra şi în spatele preşedintelui, a aplaudat pentru a-şi marca dezacordul.

”FĂRĂ BUSOLĂ”

Înainte de a se alătura colegilor şi colegelor din Cameră, senatorii urmează să defileze toată ziua în hemiciclul lor pentru a explica cum intenţionează să voteze la pronunţarea verdictului. Cu această ocazie, democraţii urmează să-şi etaleze nemulţumirile faţă de preşedinte.

În rechizitoriul său, luni, alesul democrat Adam Schiff, care a făcut oficiul de procuror-şef în proces, a apreciat că fostul om de afaceri ”nu are busolă morală”. ”Adevărul îi este indiferent, binele şi mai puţin, iar decenţa deloc”, a denunţat el.

Avocaţii preşedintelui au apreciat că ”el nu a făcut nimic rău” şi i-au îndemnat pe senatorii să-l declare nevinovat.

Odată ce această pagină pare dată, Donald Trump s-ar putea întoarce hotărât către campania sa în vederea realegerii, în tmp ce democraţii îşi caută în continuare un candidat.

După primele voturi în alegerile primare, în Iowa, luni, cursa continuă peste o săptămână în statul New Hampshisre. Mai mulţi candidaţi, îngtre care senatorii Bernie Sanders, Elizabeth Warren şi Amy Klobuchar se vor afla în auditoriu marţi.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.