Donald Trump şi-a apărat din nou, cu ghearele, vineri, proiectul zidului la ”periculoasa” frontieră de sud a Statelor Unite, avertizând că este pregătit ca paralizia parţială a administraţiei federale să dureze mai multe luni, chiar peste un an, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele american a evocat discuţii ”foarte, foarte productive”, însă conducători democraţi veniţi la Casa Albă la o întâlnire au prezentat un rezumat la reuniunii mult mai puţin optimist.

Noi discuţii sunt prevăzute în zilele următoare.

”Am numit un grup, ne vom vedea în acest weekend”, a declarat Trump în grădina Casei Albe.

Construirea zidului la frontiera cu Mexicul este o problemă de ”securitate naţională”, a subliniat el. ”Acesta nu este un joc”, a adăugat el, subliniind asupra ”drumului parcurs” în negocierile cuu adversarii săi politici.

Însă, la ieşirea de la Casa Albă, Chuck Schumer, liderul democraţilor în Senat, şi Nancy Pelosi, noua preşedintă (”speaker”) a Camerei Reprezentanţilor, au prezentat o versiune foarte diferită, evocând discuţii ”tensionate”.

Potrivit lui Schumer, Trump a anunţat inclusiv că este pregătit ca ”shutdown”-ul să dureze ”mult timp, luni, chiar ani”.

”Da, am spus asta”, a confirmat locatarul Casei Albe. ”Eu nu cred că va fi cazul, dar eu sunt pregătit”, a adăugat el.

”IMORALĂ”

Negocierile cu privire la "shutdown" - un adevărat ritual al politicii americane - sunt înainte de toate o bătălie de comunicare, în care fiecare parte încearcă să arunce vina blocajului pe cealaltă. Republicanii şi-au păstrat majoritatea în Senat, însă democraţii au de-acum o purtătoare de cuvânt mult mai puternică în preşedinta Camerei Reprezentanţilor.

”Construirea unui zid (la frontiera cu Mexicul) este imorală, nu este ceea ce facem noi ca ţară”, a lansat joi seara democrata Nancy Pelosi, la doar câteva ore după ce a preluat funcţia de "speaker" al Camerei.

”Mai are cineva dublii cu privire la poziţia noastră? Nu vom construi un zid!”, a spus ea în prima sa conferinţă de presă aleasa din California, de-acum al treilea om în stat.

Vor renunţa democraţii la unele revendicări? Poate Donald Trump să renunţe la cele cinci miliarde de dolari pe care-i cere sus şi tare pentru a ridica zidul, fără să aibă de suferit ca imagine? Care sunt portiţele de ieşire din acest "shutdown" ce paralizează 25% din administraţiile federale de la 22 decembrie?

O idee a apărut în ultimele zile - reintroducerea în negocieri a problemei sensibile a Deferred Action for Childhood Arrivals, ”DACA”.

Acest program, care oferă un permis de sejur temporar câtorva sute de mii de tineri imigranţi clandestini, a fost creat de Barack Obama, a fost desfiinţat în septembrie de către Donald Trump, care a îndemnat Congresul să adopte o reformă a imigraţiei în locul programului.

Între timp, justiţia a fost sesizată de apărătorii DACA, iar programul este în suspans. În ceea ce priveşte Congresul, acesta nu s-a putut înţelege niciodată până în prezent asupra unui compromis.

Preşedintele american a sugerat însă că aceste discuţii nu s-au aflat pe ordinea de zi. ”Vom vorbi despre asta altă dată”, a spus el.

RAPORT DE FORŢE

Republicanii şi democraţii sunt conştienţi că această înfruntare dură bugetară este totodată un test al raportului de forţe care se va stabili în a doua parte a mandatului lui Donald Trump, care şi-a afişat în mod clar intenţia de a candida la un nou mandat în 2020.

Prin faptul că deţin controlul în Camera Reprezentanţilor, democraţii obţin şefia unor comisii parlamentare dotate cu puteri importante de investigaţie, de convocare a unor persoane la audieri şi de a dispune să fie prezentate documente.

Iar dacă Nancy Pelosi nu doreşte, pentru moment, să evoce perspectiva unei proceduri de destituire sau "impeachment", unii aleşi tineri nu se privează de abordarea subiectului.

Fără vreo surpriză, locatarul Casei Albe nu a întârziat să reacţioneze.

”Cum vreţi să destituiţi un preşedinte care a câştigat probabil cele mai mai mari alegeri din toate timpurile, care nu a făcut nimic rău (...), care se află la originea a doi dintre cei mai buni ani ai tuturor preşedinţilor şi care este republicanul cel mai popular din istoria partidului, cu 93%?”, a scris el pe Twitter.

El a apreciat, în Rose Garden, că declaraţia tinerei reprezentante democrate Rashida Tlaib cu privire la destituirea sa o dezonorează atât pe ea, cât şi familia sa şi este ”extrem de nerespectuoasă faţă de America”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.