Fostul preşedinte republican Donald Trump îşi continuă campania în vederea obţinerii învestiturii republicane pentru a candida în alegerile prezidenţiale - după un prim succes triumfal în Iowa şi o vizită cu surle şi trâmbiţe în statul New Hampshire, următorul caucus - în paralel cu necazurile în justiţie, care l-au adus miercuri la un tribunal în New York, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mai favorit ca nicodată în alegerile primare ale Partidului Republican, după ce a ”survolat” luni caucusul din Iowa, fostul şef de stat, în vârstă de 77 de ani, a compărut miercuri într-un proces de defăimare pe care i l-a intentat Elizabeth Jean Carroll, în vârstă de 80 de ani, o scritoare care a obţinut o condamnare a miliardarului în 2023 cu privire la o agresiune sexuală în anii '90.

”VÂNĂTOARE DE VRĂJITOARE”

Tribunul miliardar s-a întors apoi, miercuri, în New Hampshire, unde a fost deja marţi, pentru a le face curte alegătorilor acestui stat din nord-est în care au loc alegeri primare republicane marţi.

Donald Trump a făcut un pas uriaş către un nou duel, în noiembrie, cu preşedintele democrat Joe Biden, pentru a-i smulge Casa Albă, după ce a obţinut victorii în 98 dintre cele 99 de circumscripţii din Iowa - scrutinul care a dat lovitura de lansare a alegerilor orimare republicane.

Fostul preşedinte a obţinut 51% dintre voturile exprimate şi i-a devansat cu mult, în acest stat rural din Midwest, pe cei mai solizi doi pretendenţi ai săi - guvernatorul Floridei Ron DeSantis şi fosta sa ambasadoare la ONU Nikki Haley.

În alegerile primare republicane din New Hampshire, la 23 ianuarie, urmează să ia parte şi alegători care nu sunt afiliaţi niciunuia dintre partidele republican şi democrat - lucru care ar putea fi în beneficiul lui Nikki Haley, ocandidată percepută ca mai de centru.

”Nikki Haley mizează în special pe democraţi şi liberali să se infiltreze în alegerile voastre primare repubkicane”, a tunat marţi Donald Trump la faţa locului.

”ATACURI MESCHINE”

Marele favorit nu va avea vreo pauză în această campanie electorală.

Inculpat în patru dosare penale, Donald Trump urmează să ”jongleze” - la fel ca în următoarele luni - între mitinguri de campanie şi termen în procese.

În pofida faptului că miliardarul riscă să fie condamnat la închisoare în dosarele penale, acest lucru nu i-a influenţat pe alegătorii din Iowa.

Magnatul în domeniul imobilizar este vizat în total şase procese civile şi penale.

El a transformat, până acum, fiecare dintre aceste inculpări sau înfăţişări într-o tribună politică şi şi-a multiplicat invectivele împotriva justiţiei şi taberei democrate a lui Joe Biden, pe care îl acuză de faptul că vrea să fie condamnat pentru a-l împiedica să obţină o victorie în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

”ATACURI MESCHINE, MINCIUNI NESFÂRŞITE ŞI CHELTUIELI FARAONICE”

Joe Biden - a cărui campanie întâmpină dificultăţi în a ”decola” - mizează pe un efect de respingere a marelui său rival republican de către alegători independenţi, care să crească odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale.

”Trebuie să muncim şi mai mult acum. Dacă Donald Trump este adversarul nostru, trebuie să ne aşteptăm la atacuri meschine, minciuni nesfârşite şi cheltuieli faraonice”, a scris Joe Biden marţi într-un e-mail prin care cere donaţii pentru cursa sa la Casa Albă - care promite să bată toate recordurile financiare.

”Eu rămân singura persoană care l-a bătut pe Donald Trump şi abia aştept s-o fac din nou”, a dat el asigurări într-o înregistrare video publicată pe X.

Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, nu are nico concurenţă la învestirea Partidului Democat, care urmează să fie stabilită în august, în pofida efectului negativ al vârstei sale în rândul alegătorilor americani.

Aceşti alegători spun, în marea lor majoritate, că nu vor un nou duel între preşedintele octogenar şi predecesorul său septuagenar.

Însă, mai puţin în cazul unei surprize uriaşe sau a unui accident grav de sănătate, ei nu vor scăpa de acest duel pe care nu-l vor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.