Donald Trump îşi revendică politica de ”toleranţă zero” la frontiere - în pofida unuii potop de critici - şi îi îndeamnă pe republicani să avanseze într-o vastă reformă a imigraţiei care să pună capăt despărţirii familiilor de imigranţi clandestini şi să-i finanţeze zidul la frontiera cu Mexicul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aveţi, totuşi, copii, domnule preşedinte. V-ar plăcea să fiţi despărţit de copiii dumneavoastră?”, i-a strigat un ales democrat la ieşirea de la o întâlnire, marţi, consacrată acestui subiect fierbinte, cu majoritatea sa republicană.

Aceasta este o interpelare virulentă - extrem de rară - din partea unui congresman, pe culoarele Capitoliului, care arată cât de puternică este indignarea provocată de cazul celor peste 2.300 de copii despărţiţi de familiile lor de la începutul lui mai .

Fără să le răspundă, preşedintele a salutat camerele de luat vederi, după care s-a îndepărtat. Exprimându-şi satisfacţia faţă de faptul că a avut o ”excelentă reuniune” de 45 de minute, el le-a declarat jurnaliştilor că legislaţia imigraţiei în vigoare este ”încălcată de ani de zile, de decenii”.

În cursul reuniunii, preşedintele a dat asigurări că va susţine orice proiect republican de lege care va rezolva ”criza de la frontieră şi problema despărţirii de familii, promiţând retenţia şi expulzarea familiilor”, fără să le despartă, cu condiţia ca proiectul să includă celelalte solicitări ale sale - ”construirea zidului” la frontiera mexicană şi limitarea imigraţiei ilegale, potrivit purtătorului său de cuvânt Raj Shah.

Între aceşti ”piloni” reclamaţi de Donald  Trump se afla până acum o soluţionare a cazului sutelor de mii de tineri veniţi fără documente în Statele Unite - "Dreamers" -, care nu mai sunt menţionaţi aici.

”FĂRĂ A AŞTEPTA”

”Avem o singură ocazie să facem asta bine”, a lansat Trump înaintea reuniunii, exercitând presiuni asupra trupelor sale republicane, care întârzie de luni de zile să ajungă la un consens între conservatori şi moderaţi.

”Ne-a spus doar să face asta şi să o facem fără a aştepta”, le-a declarat jurnaliştilor un ales din cadrul puternicului grup conservator Freedom Caucus, Mark Meadows, care s-a declarat satisfăcut de reuniune.

Donald Trump s-a declarat întristat de situaţie, însă mai mulţi oficiali de rang înalt de la Casa Albă au salutat în mod deschis efectul ei de descurajare.

Un semn al polemicii care face ravagii, secretarul american al Securităţii Interne Kirstjen Nielsen, care se află în prima linie, a fost atacată, marţi, într-un restaurant mexican.

”Secretarule Nielsen (...), cum poţi să-ţi oferi plăcerea de a mânca mâncare mexicană, în timp ce deportezi şi încarcerezi zeci de mii de persoane venite să ceară azil în Statele Unite?”, i-a strigat un tânăr, într-o înregistrare video postată pe reţele de socializare de o organizaţie socialistă.

”Ruşine să-şi fie!”, scandau activişti din cadrul Metro DC Democratic Socialists of America.

Imagini cu copii plângând, înregistrări ale plânsetele lor, despărţirile sistematice la frontieră, de la început lui mai, au ecou până în rândul Partidului său Republican, care îşi pune în joc majoritatea în Congres în alegerile de la jumătate de mandat, în noiembrie.

Însă, susţinut în sondaje, care relevă un sprijin majoritar faţă de fermitatea sa în rândul alegătirlor republicani, Donald Trump şi Guvernul său îşi asumă logica din spatele acstei noi politici, anunţate la începutul lui mai, şi anume, pentru a lupta împotriva imigraţiei ilegale, toţi ”clandestinii” care trec frontiera sunt de-acum urmăriţi penal.

Întrucât minorii nu pot să fie încarceraţi împreună cu rudele lor, este necesară aşadar ”despărţirea copiilor” până la modificarea legii, a mai subliniat locatarul Casei Albe marţi.

Democraţi ori republicani - precedenţii preşedinţi americani au privilegiat urmăriri în civil, evitând aceste situaţii.

”FAMILII OSTATICE”

Donald Trump îi acuză că au lăsat situaţia să se deterioreze şi atacă fără încetare opoziţia.

”Democraţii sunt problema. Lor nu le pasă de criminalitate şi vor ca imigranţi ilegali, puţin contează cât de periculoşi, să ia pe sus şi să ne infesteze ţara”, a scris el pe Twitter.

”Preşedintele continuă să folosească aceste familii despărţite ca ostatici”, cu scopul de a-şi obţine reforma sa a imigraţiei, i-a replicat marţi liderul senatorilor democraţi Chuck Schumer.

”Domnule preşedinte, numai dumneavoastră puteţi rezolva problema despărţirilor”, a subliniat el.

Afişându-şi indispoziţia faţă de soarta copiilor supuşi unei ”suferinţe inutile”, dar fără să pună în discuţie politica lui Donald Trump, senatori republicani au dat asigurări marţi că vor să voteze fără să mai aştepte o lege ”de urgenţă” care să permită familiilor să rămână împreună.

”POLITICĂ CRUDĂ”

Alţii şi-au exprimat în mod clar dezgustul faţă de această practică ”crudă”, precum senatorul republican John McCain, un critic obişnuit al preşedintelui, care a denunţat ”un afront” adus valorilor americane.

În semn de protest faţă de o politică pe care nu vor să o susţină, doi guvernatori republicani şi doi democraţi au refuzat să-şi trimită Garda Naţională la controale la frontiera cu Mexicul, în timp ce conducător democrat al Virginiei şi-a rechemat trupele deja mobilizate.

După anunţarea politicii americane a ”toleranţei zero”, la începutul lui mai, 2.342 de copii şi tineri imigranţi au fost despărţiţi de familiile lor - de la 5 mai la 9 iunie -, cele mai multe dintre ele fugind din calea violenţei care afectează America Centrală.

O practică ”inadmisibilă” a denunţat ONU, ”crudă şi inumană” în ochii Mexicului, criticată de asemenea de influenţi lideri religioşi şi mari întreprinderi americane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.