Preşedintele american Donald Trump a afirmat din nou, vineri, că multe vieţi ar fi putut fi salvate în atentele de la 13 noiembrie 2015, la Paris, dacă regelemetarea franceză cu privire la armament ar fi mai puţin strictă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În total 130 de persoane au fost omorâte, iar alte câteva sute au fost rănite într-o serie de atentate, la Paris şi Saint-Denis, revendicate de gruparea Statul Islamic (SI). Unul dintre comandouri a ucis 90 de persoane în sala de concerte Bataclan.

La ”Paris, ei spun că au acolo legile cele mai dure din lume cu privire la arme”, a tunat Trump, într-un discurs, la Indianapolis, la o adunare National Rifle Association (NRA), puternicul lobby american la armelor de foc.

La fel ca în urmă cu aproape un an, în faţa aceleiaşi audienţe, miliardarul republican a revenit îndelung asupra acestei sumbre zi de 13 noiembrie.

”Ei au ucis o persoană, alta, alta, alta... Sute de persoane au fost ucise şi rănite în acea zi”.

”Atacul armat a durat atât de mult timp şi nu era nimic de făcut (...). Dacă o  persoană ar fi avut o armă de cealaltă parte, bilanţul ar fi putut foarte bine să fie complet diferit”, a continuat el.

Locatarul Casei Albe a adăugat că atacul ”probabil nu ar fi avut loc” dacă reglementarea cu privire la armament era mai puţin strictă, ”pentru că aceşti laşi ar fi ştiut că ar fi fost oameni cu arme acolo”, la faţa locului.

În îndelungatul său discurs la NRA, Trump a subliniat că ”apărarea libertăţilor cucerite de strămoştii noştri cu preţul vieţii lor” este o datorie absolută. El şi-a denunţat adversarii democraţi care, în opinia sa, vor să pună în discuţie fundamentele Constituţiei americane.

În 2018, declaraţiile lui Trump au provocat o reacţie puternică din partea Guvernului francez.

Ministrul Economiei Bruno Le Maire a denunţat atunci declaraţii ”şocante” şi ”nedemne de preşedintele primei puteri mondiale”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.