Preşedintele american Donald Trump a îndemnat joi Moscova, Damascul şi Teheranul să înceteze să ucidă civili în provincia Idleb, în nord-vestul Siriei, unde forţe ruse, siriene şi iraniene şi-au intensificat bombardamentele de la jumătatea lui decembrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Rusia, Siria şi Iranul omoară sau sunt pe punctul să omoare mii de civili nevinovaţi în provincia Idleb. Nu o faceţi!”, a tunat pe Twitter locatarul Casei Albe, salutând Turcia, care ”lucrează dur pentru a opri acest carnagiu”.

De la 16 decembrie, forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad, susţinute de aviaţia rusă, şi-au intesnificat bombardamentele în această regiune, şi poartă confruntări armate violente la sol cu jihadişti şi rebeli, în pofida unui armistiţiu anunţat în august.

Aproximativ 80 de civili au fost ucişi în această nouă escaladare.

Ankara a anunţat marţi negocieri cu Moscova în vederea unui nou armistiţiu la Idleb şi a îndemnat la încetarea imediată a atacurilor aeriene.

Franţa a reclamat, de asemenea, o ”dezescaladare imediată”  şi a acuzat Damascul şi alaiţii acestuia rus şi iranian de o ”agravare a crizei umanitare”.

Regiunea Idleb este dominată de jihadişti din gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS) şi mişcări rebele.

Regimul al-Assad, care deţine controlul asupra a peste 70% din teritoriul ţării, s-a declarat hotărât, în mai multe rânduri, să recucerească provincia Idleb.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.