Preşedintele Donald Trump l-a nominalizat pe magistratul Brett Kavanaugh la Curtea Supremă a Statelor Unite, ancorând astfel în conservatorism instituţia care tranşează marile dezbateri din societatea americană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În această (luni) seara am onoarea şi privilegiul să-l numesc la Curtea Supremă a Statelor Unite pe Brett Kavanaugh”, un judecător ”cu referinţe impecabile”, a declarat Trump în urma unui suspans savant orchestrat de Casa Albă.

”Este un jurist strălucitor cu scrieri clare şi cizelate, considerat peste tot ca una dintre speranţele juridice cele mai fine şi mai puternice ale epocii noastre”, a adăugat preşedintele, care s-a exprimat la ora locală 21.00, o oră de mare audienţă pe posturile de televiziune.

Anunţul lui Trump era foarte aşteptat de baza sa electorală, care ştie că un judecător la Curtea Supremă, numit pe viaţă, oferă o garanţie pe termen lung. Această ocazie rară a fost creată de plecarea neaşteptată la pensie a judecătorului Anthony Kennedy, în vârstă de 81 de ani, unul dintre cei nouă înţelepţi de la Înalta Curte.

În prezent un judecător la o Curte de Apel din Washington, Brett Kavanaugh, în vârstă de 53 de ani, a fost consilier juridic al fostului preşedinte republican George W. Bush. Fericitul ales s-a declarat ”profund onorat” că a fost ales.

”Un judecător trebuie să fie independent şi trebuie să interpreteze legea, ci nu să facă legea”, a dat el asigurări într-o scurtă alocuţiune, în prezenţa lui Trump şi în faţa părinţilor săi, cărora le-a adus un omagiu.

La începutul lui 2017, preşedintele american a avut deja ocazia să promoveze la înalta instanţă un judecător conservator, pe Neil Gorsuch. Odată cu Brett Kavanaugh, jurisdicţia însărcinată să vegheze la constituţionalitatea legilor va avea o solidă majoritate de cinci membri conservatori şi patru progresişti.

Acest raport de forţe ar urma să permită curmarea veleităţilor locale de reglementare a armelor de foc, să le dea gajuri conservatorilor creştini, să le consolideze poziţia susţinătorilor pedepsei cu moartea, să spijine lobbyurile patronatelor şi să se opună unei plafonări a finanţelor electorale.

Brett Kavanaugh a fost ales în urma unei selectări ce a permis, după weekend, restrângerea listei candidaţilor la patru magistraţi, toţi foarte conservatori, şi anume Amy Coney Barrett, o judecătoare cu valori tradiţionale religioase, Raymond Kethledge, un apărător al unei interpretări literale a Constituţiei şi Thomas Hardiman, un aprig susţinător al portului armei.

”MILITARISM JUDICIAR”

Judecătorul Kavanaugh urmează să fie cinfirmat printr-un vot în Senat.

Trump vrea să acţioneze rapid şi să profite de scurta majoritate republicană în Camera Superioară a Congresului, înaintea alegerilor riscante de la jumătate de mandat, în noiembrie.

Judecătorii Curţii Supreme îşi îndeplinesc adesea mandatele timp de decenii, iar miza este imensă.

Judecătorul Kennedy, în vârstă de 81 de ani, a jucat un rol-pivot în subiecte ca armele de foc sau finanţarea electorală, el a fost mai progresist în teme precum avortul, discriminarea pozitivă sau căsătoria între persoane de acelaşi sex.

Plecarea sa era puternic temută de democraţi, care sunt îngrijoraţi totodată de o plecare a decanei de vârstă a Curţii, magistrata progresistă Ruth Bader Ginsburg, în vârstă de 85 de ani.

DECALAJ LA DREAPTA

Fără Kennedy, mulţi consideră de-acum că un pericol real planează asupra diverselor câştiguri sociale - precum avortul, în urma unei hotărâri istorice a Curţii Supreme - Roe v. Wade, în 1973.

”Această nominalizare poate să pună în pericol dreptul la întreruperea voluntară a sarcinii, de care au beneficiat de peste patru decenii milioane de femei şi familii”, a reacţionat luni Uniunea americană pentru libertăţi civile ACLU.

Exiasperată că Trump are astfel ocazia să marcheze pe termen lung prin amprenta sa Curtea Constituţională, opoziţia democrată intenţionează să se mobilizeze la votul de confirmare a lui Kavanaugh, un proces pe care Mitch McConnell, liderul republicanilor în Senat, vrea să-l încheie în toamnă.

Câţiva aleşi republicani moderaţi au avertizat că nu-l vor susţine în mod automat pe judecătorul Kavanaugh.

”Eu intenţionez să verific foarte atent şi cu grijă candidatul nominalizat de preşedinte”, a promis senatoarea republicană Susan Collins.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.