Preşedintele american Donald Trump l-a invitat vineri, în prima sa convorbire la telefon cu Mahmoud Abbas, la Casa Albă, în vederea reluării negocierilor de pace cu Israelul, a anunţat un purtător de cuvânt al preşedintelui palestinian, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nabil Abu Rdeneh a declarat că Trump l-a invitat pe liderul palestinian într-o vizită ”în curând”.

”Abbas este convins că preşedintele Trump este serios în legătură cu ajungerea la pace şi caută un acord în vederea păcii mult-aşteptate”, a spus purtătorul de cuvânt.

Ultima rundă de negocieri palestiniano-israeliene s-a încheiat cu un eşec, în 2014.

În eforturile sale de a obţine recunoaşterea Palestinei, Abbas a petrecut în ultimul deceniu multe ore, atât la telefon, cât şi în întâlniri cu preşedinţi şi secretari de Stat americani, fără să aibă acelaşi succes şi cu Trump, până acum.

Trump este nepopular în rândul palestinienlor după ce a părut să rupă cu predecesorul său Barack Obama şi să adopte poziţii mai prietenoase faţă de Guvernul israelian, după ce a părut să renunţe la soluţia cu două state la conflictul israeliano-palestinian, după ce a anunţat că se gândeşte să mute Ambasada americană la Ierusalim - unde plaestinienii vor să-şi instaleze capitala viitorului stat - şi după ce a adoptat o abordare mai permisivă faţă de construirea de către israelieni a unor colonii în teritorii revendicate de palestinieni.

Trump l-a primit la jumătatea lui februarie pe premierul Benjamin Netanyahu la Casa Albă şi a părut să abandoneze, în această întâlnire, principiul soluţiei cu două state la conflictul israeliano-palestinian, susţinut de mult timp de Washington.

Însă administraţia Trump a avertizat săptămâna trecută Israelul să nu anexeze părţi din Cisiordania ocupată, atrăgând atenţia că acest lucru ar declanşa ”imediat o criză” între cei doi aliaţi.

Acest lucru pare să sugereze că administraţia Trump ar putea să revină la o poziţie mai tradiţională şi că nu va da Israelului mână liberă să-şi extindă controlul asupra Cisiordaniei şi să-i marginalizeze pe palestinieni, aşa cum sperau naţionaliştii israelieni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.