Fostul preşedinte Donald Trump a cerut unei instanţe din Maine să anuleze decizia secretarului de stat de a-l elimina de pe buletinul de vot pentru alegerile primare din 2024 din această ţară, din cauza rolului său în insurecţia de la 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul SUA, transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secretarul de stat din Maine, democrata Shenna Bellows, şi-a anunţat decizia săptămâna trecută, afirmând că avea obligaţia legală de a-l elimina pe Trump de pe buletinul de vot în baza unei prevederi din Constituţie din perioada Războiului Civil care interzice celor care "s-au implicat în insurecţie" să deţină funcţii.

Bellows şi-a suspendat decizia, care se aplică doar în Maine, pentru ca Trump să o poată contesta în instanţă înainte de alegerile primare prezidenţiale de acolo, care vor avea loc pe 5 martie 2024.

Trump se confruntă cu contestaţii similare la adresa candidaturii sale în baza celui de-al 14-lea Amendament în alte state, inclusiv în Colorado, unde Curtea Supremă a statului a ordonat ca Trump să fie eliminat de pe buletinul de vot pentru alegerile primare din acest stat - o decizie pe care fostul preşedinte intenţionează să o atace la Curtea Supremă a SUA.

Orice hotărâre a Curţii Supreme a SUA ar avea ultimul cuvânt de spus dacă Trump este eligibil să apară pe buletinul de vot pentru alegerile primare în Colorado, Maine şi în alte state în care eligibilitatea sa este contestată.

Trump a susţinut marţi că secretarul de stat este un "decident părtinitor" care nu avea autoritatea legală de a audia contestaţia prin care se încearcă descalificarea sa din funcţie.

Fostul preşedinte a adăugat că Bellows "ar fi trebuit să se abţină" de la luarea unei decizii în această chestiune şi că nu i-a acordat fostului preşedinte "timpul şi oportunitatea adecvate pentru a prezenta o apărare".

"Prin depunerea petiţiei şi a consimţământului său, aşa cum cere statutul, preşedintele Trump a îndeplinit toate cerinţele stabilite de Legislativul din Maine în statut şi are dreptul de a fi înscris pe buletinul de vot primar republican", a scris Trump în apel.

"Cu toate acestea, în hotărârea secretarului, secretarul i-a refuzat în mod greşit preşedintelui Trump un loc pe buletinul de vot pentru alegerile primare republicane", a adăugat.

De asemenea, Trump a susţinut în dosarul depus marţi că Bellows "nu a reuşit să ofere un proces legal" şi "a făcut multiple erori de drept şi a acţionat într-un mod arbitrar şi capricios".

"Preşedintele Trump nu s-a «angajat» în "insurecţie"", a scris el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.