Donald Trump a sărbătorit istoria americanilor pentru care ”nimic nu este imposibil”, într-un discurs prin care a adus un omagiu armatei şi a îndemnat la unitate, în faţa criticilor care-i reproşează că s-a invitat în centrul sărbătorii naţionale, tradiţional apolitică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Naţiunea noastră este  mai puternică azi ca niciodată înainte”, a declarat preşedintele american în aplauzele unor mii de spectatori, într-un discurs întretăiat de muzică militară şi spectaculoasa survolare a unor avioane de război.

Impozantul Air Force One, Boeingul 747 modificat al preşedinţilor americani, a survolat centrul istoric al Washingtonului pentru a anunţa deschiderea ceremoniei, care a durat mai puţin de o oră.

Iar patrula de acrobaţie aeriană Blue Angels a încheiat acest spectacol de o amploare fără precedent, care a oferit o rară vedere a siluetei fine a avionului de vânătoare invizibil pe radar de tip B-2.

”USA!, USA!”, a scandat publicul atunci când miliardarul american a sosit împreună cu soţia sa, Prima Doamnă Melania Trump, în faţa treptelor Lincoln Memorial, un monument dedicat gloriei celui de-al 16-lea preşedinte american.

De pe aceste trepte, Martin Luther King a susţinut, în 1963, istoricul discurs "I have a dream", în favoarea egalităţii afroamericanilor.

”Astăzi ne adunăm ca o singură ţară la acest omagiu foarte special adus Americii”, a declarat Donald Trump, după care a enumerat descoperirile şi progresele medicale, spaţiale, tehnologice şi industriale făcute de către americani.

”Ne vom întoarce pe Lună peste puţin timp, iar într-o zi vom înfige steagul american pe Marte”, a promis Donald Trump.

În bătaia criticilor, după ce s-a invitat la marea sărbătoare de 4 iulie şi i-a dat o dimensiune politică şi militară, Donald Trump a proclamat ”pentru americani, nimic nu este imposibil”.

În prezenţa vicepreşedintelui său Mike Pence, a unor membri ai administraţiei sale, Congresului şi unor reprezentanţi ai tuturor armelor, Donald Trump le-a adus un omagiu militarilor, poliţiştilor, salvatorilor şi voluntarilor de la 11 septembrie, dar şi numeroaselor personalităţi civile - inclusiv mişcării sufragtelor şi mai multor mari reprezentanţi afroamericani, inclusiv lui Martin Luther King.

El şi-a înţesat totodată discursul cu trimiteri mai polemice, inclusiv un omagiu adus poliţiei imigraţiei ICE, stigmatizată cu regularitate din cauza modului în care-i tratează pe imigranţii clandestini veniţi din America Latină.

El a citat de asemenea numele lui "Betsy Ross" - numele prin care este desemnată fosta versiune a steagului Statelor Unite - denunţată recent de către unii, cărora le aminteşte epoca sclaviei.

”SĂ-I SATISFACĂ EGOUL”

Data de 4 iulie marchează Ziua Independenţei - Independence Day -, când, în 1776, 13 colonii britanice au fondat Statele Unite ale Americii.

Mii de persoane se adună anual, într-o atmosferă relaxată, pe peluzele imense ale National Mall, o mare esplanadă la Washington, mărginită de muzee şi monumente oficiale.

Însă, de această dată, mulţi purtau şepci, tricouri şi pancarte cu numele lui Donald Trump.

Ei au aşteptat timp de multe ore, în pofida căldurii sufocante şi furtunilor de vară.

În faţa Casei Albe, Dee Ranson, în vârstă de 55 de ani, a apărat opţiunea preşedintelui său de a lua cuvântul. ”Asta arată curaj şi un antuziasm patriotic. Lui nu-i e frică”, şi-a exprimat satisfacţia această locuitoare a Floridei.

Însă, dând peste cap tipicul festivităţilor, preşedintele şi-a atras furia democraţilor, care au denunţat un ”mitin de campanie partizan”.

Acest eveniment a fost ”conceput mai degrabă să-i satisfacă egoul decât să sărbătorească idelurile americane”, a denunţat candidatul la Casa Albă Joe Biden, favorit ăn sindaje în rândul democraţilor.

”DEMONSTRAŢIE DE FORŢĂ”

După ce a fost impresionat de defilarea de la 14 iulie 2017 de pe Champs Elysées, la Paris, a vrut miliardarul republican să adauge o dimensiune militară ceremoniilor din ţara sa.

”Este o demonstraţie de putere şi forţă care nu este necesară”, şi-a exprimat regretul April Smith, o locuitoare din North Carolina, cu stele în culorile steagului american pictate pe obraji.

”Acesta nu este felul american” de a aduce omagiu armatei, a apreciat primarul democrat al Washingtonului Muriel Bowser.

Organizaţia de stânga Code Pink şi-a manifestat opoziţia ancorând la sol "Baby Trump", personajul gonflabil ce reprezintă un bebluş furios cuefigia preşedintelui american.

Bugetul evenimentului este de asemenea denunţat de către democraţi. Însă, în opinia lui trump, costul va fi minor.

”Sunt avioanele noastre, noi avem piloţii, aeroportul e alături, avem nevoie doar de carburant. tancurile şi tot restul sunt ale noastre”, a subliniat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.