Donald Trump, cu ochii aţintiţi pe alegerile prezidenţiale din noiembrie, a participat la Washington la marele miting anual al activiştilor împotriva avortului, dennţând poziţiile ”radicale” ale adversarilor săi democraţi în acest subiect foarte dezbinător în Statele Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este o mare onoare pentru mine să fiu primul preşedinte din Istorie care participă la Marşul pentru viaţă!”, a tunat miliardarul republican în faţa unei mulţimi cucerite, adunate pe imensa peluză a "National Mall".

În acelaşi moment, la câteva sute de metri de acolo, în incinta Congresului, senatorii îşi continuau dezbaterile în procesul destituirii sale.

”Ei se iau de mine pentru că mă bat pentru voi”, a lansat el, referindu-se la această procedură care va lăsa - indiferent de rezultat - o pată de neşters pe mandatul său.

Miliardarul republican, care în 1999 se decara ”pro-choice” (în favoarea posibilităţii de a alege avortul), este de-acum mai hotărât ca niciodată să se poziţioneze ca preşedintele cel mai ”pro-life” din Istorie.

Denunţând, într-un discurs cu accente de miting electoral, poziţiile ”cele mai extreme şi mai radicale” ale adversarilor săi, el a atacat cu virulenţă ”extrema stângă” şi şi-a multiplicat omagiile aduse ”milioanelor de femei extraordinare din America” care se bat pentru ”dreptul la viaţă”.

”Fiecare copil este un dar sacru de la Dumnezeu”, a adăugat fostul om de afaceri de la New York în faţa manifestanţilor care arborau crucifixuri sau pancarte cu mesaje ca ”drepturile omului încep în uter”.

”EI N-AU NICIO PROBĂ”

”Fiica mea este adoptată, ea nu ar fi aici dacă mama sa nu ar fi ales calea bună”, declară Jim Bolognio, venit împreună cu prieteni de la New Jersey. Bărbatul în vârstă de 63 de ani a declarat sus şi tare că îl ”adoră pe Trump” şi este convins că toţi activiştii împotriva avortului se vor duce la urne în masă pentru a-l realege.

Beverly Atkins a condus 13 ore din Alabama, în sudul Statelor Unite, pentru a participa la această adunare. ”Viaţa începe la concepere”, a subliniat femeia în vârstă de 50 de ani, purtând un tricou albastru cu mesajul ”Alege viaţa”.

La fel ca majoritatea manifestanţilor, ea este total insensibilă la audierile în procesul destituirii lui Trump. ”Ei n-au nicio probă”, subliniază ea. ”Asta e o mascaradă, plătită de popor”, deplânge prietenul său Doug Clement.

În 47 de ani de existenţă, "March for Life" nu a primit niciodată un preşedinte american. Marjorie Dannenfelser, preşedinta "Susan B. Anthony List", o puternică organizaţie, vede în acest lucru o adevărată ”cotitură”.

Manifestaţia este organizată anual în jurul lui 22 ianuarie, data marcării emblematicei hiotărâri a Curţii Supreme "Roe v. Wade", pronunţată în 1973, care legalizează întreruperea voluntară a sarcinii în Statele Unite.

Odată cu apropierea alegerilor de la 3 noiembrie, în care candidează la al doilea mandat, Donald Trump, care nu a încercat niciodată să-şi lărgească soclul electoral, ştie că trebuie să se apropie de creştinii evanghelici, care au votat în proporţie de 81% cu el în 2016.

Prin nominalizările lui Neil Gorsuch şi Brett Kavanaugh la Curtea Supremă - doi judecători ”extraordinari” spune el - care au cimentat instituţia în conservatorism, Trump i-a galvanizat pe activiştii împotriva avortului.

Care este visul lor? Să pună în discuţie hotărârea "Roe v. Wade". Sau măcar să autorizeze statele să adopte legi restrictive cu privire la întreruprea voită a sarcinilor.

TESTUL DIN LOUISIANA

Primul test decisiv urmează să aibă loc în martie, când Curtea Supremă analizează o lege adoptată în 2014 în Louisiana, un stat conservator din sud.

Textul prevede impunerea medicilor voluntari care practică întreruperi voite de sarcină să aibă o autorizaţie de a-şi exercita meseria într-un spital situat la cel puţin 50 de kilometri de locul operaţiei.

Potrivit apărătorilor dreptului la avort, aceste condiţii sunt prea drastice, iar un singur medic şi o singură clinică ar putea continua să practice întreruperi voite de sarcină în tot statul - un număr foarte insuficient, subliniază ei, pentru cele aproximativ 10.000 de avorturi practicate anual.

Louisiana justifică această măsură evocând riscurile de complicaţii şi necesitatea, în cazul unor probleme, de a putea transfera pacienţii la un spital vecin.

Decizia va permite să se evalueze dacă ”templul dreptului american” şi-a schimbat poziţia cu privire la acest subiect sensibil. În iunie 2016, cu şase luni înainte de venirea miliardarului din domeniul imobiliar la putere, Curtea a stabilit că o lege similară adoptată în Texas este ilegală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.