Preşedintele american Donald Trump a marcat luni, pentru prima dată ca şef al statului,16 ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. El a descris atentatele drept momentul în care naţiunea s-a trezit pentru a vedea depravarea inamicilor săi moderni, relatează Bloomberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Nu numai lumea s-a schimbat”, a spus Trump la o ceremonie organizată la Pentagon. “Ne-am schimbat cu toţii. Ni s-au deschis ochii la profunzimea răului cu care ne-am confruntat”, a adăugat el.

 

Trump, care a câştigat alegerile, parţial, pe baza promisiunilor pentru o înăsprire a luptei împotriva terorismului, a profitat de prima sa apariţi ca preşedinte la aniversaea atentatului din 2001, pentru a prezenta ameninţarea terorismului islamic ca având o amploare istorică şi pentru a insista asupra hotărârii sale de a o combate.

“Aceştia sunt inamici îngrozitori, îngrozitori – inamici cum nu am mai văzut niciodată”, a declarat Trump. “Le spunem clar acestor ucigaşi sălbatici că nu există niciun colţ întunecat unde să nu ajungem”, a adăugat el.

Anterior, înconjuraţi de numeroşi colaboratori, Donald şi Melania Trump s-au reculesc în tăcere, în grădinile Casei Albe, la ora locală 8.46 (15.46 ora României), oră la care primul avion de linie deturnat de al-Qaida a lovit unul dintre Turnurile Gemene ale World Trade Center, din New York.

Terorismul a fost una dintre temele central ale campaniei electorale a lui Trump, alimentată de atacurile de la Paris (noiembrie 2015); San Bernardino, California (decembrie 2015) şi Orlando, Florida (iunie 2016).

El a promis că va dezvolta un plan pentru a înfrânge Statul Islamic în termen de 30 d zile de la învestirea în funcţie.

Ca preşedinte, a impus o interdicţie parţială de intrare pe teritoriul SUA pentru cetăţenii din şase ţări cu populaţie predominant musulmană. De asemenea, a autorizat suplimentarea forţelor americane din Afganistan şi lansarea unei bombe de proporţii asupra unei presupuse tabere ISIS din ţara arabă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.