Donald Trump este deschis ideei de a amenda proiectul de reformă a asigurărilor de sănătate al republicanilor în vederea unei îmbunătăţiri, au declarat duminică aliaţi de-ai săi din "Grand Old Party" (GOP), care au insistat asupra faptului că este vorba doar despre un cadru maleabil, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele american doreşte să abroge "Obamacare", legea emblematică a mandatului lui Barack Obama, una dintre principalele sale promisiuni de campanie.

Însă proiectul republican de reformare a sistemului de sănătate, dezvăluit lunea trecută, este contestat inclusiv în tabăra sa, cei mai conservatori apreciind că nu merge suficient de departe.

Secretarul Sănătăţii Tom Price a dat asigurări că administraţia Trump susţine ”ferm” proiectul de lege. El a declarat la NBC că este vorba despre o ”oportunitate de a modifica sistemul într-un mod care va funcţiona pentru pacienţi”.

Mick Mulvaney, directorul Biroului pentru Gestionarea Bugetului (echivalentul unui minister al bugetului), a promis însă că Trump va studia eventuale propuneri în vederea unor schimbări după ce textul de bază va fi adoptat, ceea ce republicani vor să facă rapid.

”Preşedintele a văzut cadrul juridic, textul, şi a dpus «da, asta va merge»”, a declarat Mulvaney într-un interviu pentru ABC.

”În cazul în care Camera Reprezentanţilor crede că poate să facă unul mai bun, dacă Senatul crede că poate să-l îmbunătăţească un pic, noi suntem deschişi acestui gen de lucruri”, a adăugat el. ”Nu sunt motive să ne precipităm”.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor Paul Ryan a fost de acord. ”Negocieri şi compromisuri au loc curent atunci când redactezi o lege. Este exact ceea ce vedem şi auzim”, a declarat el pentru CBS News.

În discursul său săptămânal, Trump a repetat că Obamacare, în opinia sa, era sortită eşecului. ”Asta va doborî tot sistemul nostru de sănătate. Dacă nu facem nimic, milioane de americani nevinovaţi vor fi afectaţi, afectaţi dur. Iată de ce trebuie să abrogăm Obamacare”.

Democraţii estimează că proiectul republican va avea efectul invers celui pe care-l caută şi că va scumpi şi va îngreuna şi mai mult accesul la asigurări de sănătate. Ei şi-au exprimat totodată regretul faţă de faptul că nu au fost consultaţi.

”Republicanii nu pot să ne oblige să înghiţim asta”, a declarat senatorul democrat Cory Booker pentru CNN. ”Eu nu le înţeleg strategia politică, pentru că este o politică proastă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.