Preşedintele american Donald Trump a denunţat din nou ”oribilul” acord în dosarul nuclear iranian, odată cu apropierea deciziei, foarte aşteptate, pe care o are de luat cu privire la acest text negociat de către predecesorul său Barack Obama, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În şapte ani, acest acord va expira, iar Iranul va putea să dezvolte arme nucleare”, a declarat el la o conferinţă de presă cimună cu preşedintele nigerian Muhammadu Buhari. ”Acest lucru nu este acceptabil, şapte ani sunt ca mâine”, a subliniat el.

”Este un acord care nu a fost aprobat de multă lume şi este un acord oribil pentru Statele Unite”, a mai spus el.

Întrebat despre declaraţii ale premierului israelian Benjamin Netanyahu, care a declarat că ţara sa dispune de noi ”probe concludente” despre un program secret iranian în vederea dotării cu arma nucleară, Trump a rămas vag.

”Ceea ce a făcut Israelul astăzi cu conferinţa de presă este un lucru bun”, a răspuns el, fără să intre în detalii.

”Aceste fapte sunt în acord cu ceea ce Statele Unite ştiu de mult timp: Iranul are un program solid de arme nucleare clandestin pe care a încercat, în zadarnic, să-l ascundă lumii şi propriului popor”, a apreciat însă Casa Albă într-un comunicat.

Trump ameninţă de luni de zile cu ieşirea Statelor Unite din acest acord pe care-l consideră prost, iar susţinătorii acordului - mai ales Uniunea Europeană (UE) - se tem că el va trece la fapte pe 12 mai, până când le-a dat ultimatum europenilor să obţină concesii iraniene, un lucru căruia Teheranul i se opune.

”Nu vă voi spune decizia pe care o voi lua, dar pe 12 (mai) sau înainte vom lua o decizie”, a declarat el.

Trump a respins de asemenea îngrijorări exprimate experţi cu privire la semnalul negativ pe care l-ar putea transmite abandonarea unui acord nuclear cu Iranul, cu doar câteva zile înaintea unui summit menit să convingă Coreea de Nord să renunţe la armele sale atomice.

”Nu, eu cred că asta transmite semnalul bun”, a apreciat locatarul Casei Albe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.