Preşedintele american Donald Trump a atacat din nou Uniunea Europeană joi, exprimându-şi nemulţumirea, de această dată faţă de amenda-record aplicată de Bruxelles Google şi subliniind că nu va mai tolera ca Europa ”să profite” de Statele Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”V-am spus-o!”, a scris locatarul Casei Albe pe Twitter. ”Uniunea Europeană vrea să impună o amendă de cinci miliarde de dolari unuia dintre formidabilele noastre grupuri: Google”, a adăugat el. ”Ei au profitat cu adevărat de Statele Unite, dar asta nu va dura!”.

UE a aplicat miercuri o amendă în valoare de 4,34 de miliarde de euro Google, din cauza unui abuz al poziţiei sale dominante.

Grupului american i se reproşează că a folosit Android, sistemul său de operare de smartphone utilizat de 80% din aparatele din Europa şi din lume, pentru a impune supremaţia serviciului său de căutare online.

"Google a folosit practici ilegale pentru a-şi cimenta poziţia dominantă în căutarea pe Internet”, a declarat, la Bruxelles, comisarul european însărcinat cu Concurenţa Margrethe Vestager.

Acest nou conflict între reprezntanţi politici eurpeni şi una dintre cele mai mari întreprinderi americane are loc în contextul în care se multiplică disputele între Statele Unite şi UE în legătură cu subiecte precum comerţul şi NATO.

În acest context tensionat, preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker se va întâlni cu preşedintele Donald Trump la Washington, pe 25 iulie, cu obiectivul de a dezamprsa conflictul comercial care ameninţă să se agraveze.

Donald Trump a apreciat recent că UE este ”inamica” Statelor Unite pe plan comercial.

În urma impunerii unor taxe punitive, în iunie, oţelului şi aluminiului europene, preşedintele republican se declară de-acum pregătit să impună taxe importurilor americane de maşini produse în UE.

Ca represalii, Bruxellesul a decis să aplice taxe dure unei liste de produse americane emblematice, pe care se află blugii, motocicletele Harley-Davidson sau untul de arahide.

Donald Trump, care se opune violent sistemului european, a sfătuit-o recent pe Theresa May să dea în judecată UE pentru a reuşi Brexitul, a mărturisit premierul britanic.

De când este la putere, administraţia sa pune în discuţie modelul multilateralismului, pe care se spijină în mod tradiţional Statele Unite, atât în sectorul politic, cât şi în cel economic.

”Nouă nu ne plac discuţiile infinite, noi preferăm acţiunile bilaterale în negocieri. Reuniunile multilaterale iau mult timp, iar noi suntem animaţi de un sentiment de urgenţă”, declara în mai secretarul american al Comerţului Wilbur Ross.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.