Preşedintele american, Donald Trump, a dat vina pe „stupiditatea Statelor Unite” pentru relaţiile tensionate dintre Moscova şi Washington, cu câteva ore înainte să se întâlnească cu omologul său rus, Vladimir Putin, la Helsinki, în Finlanda, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Relaţia noastră cu Rusia nu a fost niciodată mai rea din cauza mai multor ani de naivitate şi stupiditate din partea Statelor Unite, cu o vânătoare de vrăjitoare măsluită!”, a scris Trump pe Twitter, făcând referire la investigaţia procurorului special Robert Mueller privind un posibil amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Fiind întrebat în timpul unei întâlniri cu preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto, ce îi va spune lui Putin, Trump a declarat: „Vom fi bine, mulţumim”.

Trump a fost criticat în repetate rânduri în SUA pentru refuzul său de a-l critica pe Putin. Hillary Clinton a scris pe Twitter: „O Cupă Mondială bună. O întrebare pentru preşedintele Trump înainte să se întâlnească cu Putin: Ştii pentru ce echipă joci?”.

Niciuna dintre părţi nu se aşteaptă la progrese majore în urma întâlnirii, având în vedere punctele de vedere diferite dintre Washington şi Moscova privind subiecte ca Siria sau Ucraina.

Pentru Putin, faptul că summit-ul are loc este o victorie, având în vedere felul în care este văzută Rusia de SUA şi aliaţii săi, această întâlnire arătând că Washingtonul recunoaşte Moscova ca fiind una dinte marile puteri care nu poate fi izolată sau ignorată.

Trump doreşte ca Rusia să ajute Washingtonul folosindu-şi influenţa în Siria pentru a înlătura forţele iraniene din ţară. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat că acest lucru este puţin probabil.

„Bineînţeles că Siria va fi unul dintre subiecte. Cu toţii ştim cum este văzut Iranul de Washington. Dar în acelaşi timp Iranul este un partener bun al nostru privind piaţa de schimb. Aşa că nu va fi un schimb de opinii uşor”, a declarat Peskov.

Rusia speră că summit-ul va fi un prim pas pentru a evita o criză relaţiile bilaterale.

„Preşedinţii Trump şi Putin se respectă şi se înţeleg bine. Nu există o agendă clară. Va fi determinată de şefii de state”, a afirmat Peskov.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.