Preşedintele american Donald Trump a declarat că aşezările israeliene „complică” eforturile pentru pace cu Palestina şi a făcut apel ca problema să fie tratată cu „grijă”, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, Trump a declarat pentru un ziar israelian că nu crede că palestinienii sau israelienii sunt pregătiţi pentru pace.

Comentariile făcute de Trump apar într-un interviu publicat duminică în ziarul conservator Yisrael Hayom.

Întrebat când îşi va prezenta SUA planul pentru pace, Trump a spus: „Vom vedea ce se va întâmpla. În momentul de faţă, palestinienii nu doresc pacea, pur şi simplu nu sunt interesaţi. În ceea ce priveşte Israelul, nu sunt sigur că există interese pentru a se ajunge la pace aşa că va trebui să aşteptăm să vedem ce se va întâmpla”.

De asemenea, întrebat dacă aşezările israeliene vor face parte din planul pentru pace, Trump a răspuns: „Vom vorbi despre aşezări. Problema aşezărilor este una care complică eforturile pentru pace aşa că, în opinia mea, Israelul trebuie să aibă grijă cu aceste aşezări”.

Peste 600.000 de evrei locuiesc în aproximativ 140 de aşezări construite încă de când Israelul a ocupat Ierusalimul de Est în 1967. Aşezările sunt considerate ilegale conform dreptului internaţional, deşi Israelul contestă acest punct de vedere.

„Cred că recunoaşterea Ierusalimului (n.r. drept capitala Israelului) a fost un punct important pentru mine”, a spus Trump. „Să aveţi Ierusalimul drept capitală a fost un lucru foarte important pentru mulţi oameni. A fost o promisiune pe care am făcut-o şi am dus-o la îndeplinire”, a adăugat el.

Israelul recunoaşte întreg Ierusalimul drept capitala proprie, însă palestinienii vor ca Ierusalimul de Est, care a fost ocupat de Israel în 1967, să fie capitala unui viitor stat palestinian.

Preşedintele Palestinei, Mahmoud Abbas, a declarat că nu va mai accepta ca SUA să fie mediator în urma recunoaşterii de către Trump a Ierusalimului drept capitala Israelului.

 

 

 

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.