Donald Trump l-a acuzat pe succesorul său Joe Biden de faptul că permite unor ”milioane” de imigranţi fără documente să intre în Statele Unite, într-o vizită organizată pentru a ”admira” celebrul său zid la frontiera cu Mexicul, într-un discurs anti-imigraţie cu accente alarmiste, care l-a adus la Casa Albă în 2017, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miliardarul, care lasă să planeze o eventuală nouă candidatură în alegerile prezidenţiale din 2024, şi-a reluat miercuri retorica anxiogenă, după cinci luni de ”retragere” în luxoasele sale reşedinţe din Florida şi New Jersey, denunţând o frontieră ”foarte periculoasă” şi ”o ţară bolnavă”.

În faţa unei porţiuni neterminate a gardului înalt de metal ridicat la Pharr, în Texas, în apropierea unui post de frontieră, fostul preşedinte şi-a încheiat prima sa mare vizită pe teren de când a plecat de la Casa Albă.

”Milioane de oameni reuşesc să intre”, a tunat el, fără să explice acest număr - cu mult mai mare decât bilanţurile oficiale lunare.

Trump, însoţit de guvernatorul Texasului Greg Abbott şi de aleşi şi şerifi texani care purtau pălării de cowboy, a venit să ”admire” zidul de la frontieră ridicat în Valea Rio Grande în timpul preşedinţiei sale.

Preşedintele democrat Joe Biden ”trebuie să termine de construit zidul”, a îndemnat guvernatorul republican, desemnând porţiunea care se termina brusc, în spatele său.

”Avem de-acum o frontieră deschisă, foarte periculoasă, mai periculoasă ca niciodată înainte în istoria ţării noastre”, declara anterior magnatul în domeniul imobiliar, la o reuniune în orăşelul Weslaco, situat la aproximativ 30 de kilometri de această porţiune a barierei metalice.

”DEZASTRUOS”

”Construieşte zidul!” - este strigătul care i-a ritmat reuniunile înainte să fie ales în 2016.

Acest subiect ”m-a ajutat să câştig” alegerile, a recunoscut el miercuri.

În cei patru ani de preşedinţie, aproximativ 800 de kilometri au fost finalizaţi, susţine Trump, majoritatea porţiunilor constând într-o îmbunătăţire a barierelor care existau deja.

Republicanii consideră evident faptul că programul miliardarului funcţiona, iar instalarea lui Joe Biden la Casa Albă după ce s-a angajat la o politcă a imigraţiei ”mai umană” este denunţată drept ”dezastruoasă”.

În primăvară s-au înregistrat recorduri de arestări la frontiera de sud a Statelor Unite, care are o lungime de 3.200  de kilometri. În mai, aproximativ 180.000 de persoane au fost arestate după ce au traversat clandestin frontiera - unul dintre cele mai mari bilanţuri din ultimii 15 ani.

Greg Abbott a denunţat o creştere a traficului de droguri şi a intrării clandesine în ţară şi a decretat, la jumătatea lui iunie, o continuare a construirii, în Texas, a zidului de la frontieră. El a trimis militari din Garda Naţională texană la frontieră.

Guvernatoarea republicană a South Dakota, Kristi Noem, a anunţat că trimite şi ea militari la frontieră, la aproximativ 2.000 de kilometri mai la nord de Texas.

Democraţii denunţă gesticulări politice şi evocă numeroşi factori care au contribuit la această creştere a imigraţiei, denunţând totodată politica foarte controversată a lui Trump.

În preşedinţia miliardarului, aproape 4.000 de copii imigranţi au fost despărţiţi de familiile lor. Peste 2.000 de copii nu îşi regăsiseră, la începutul lui iunie, familia.

”ALEGERI FALSE”

”Timp de patru ani, republicanii au tăcut în timp ce Trump ne sabota sistemul imigraţiei”, a denunţat miercuri un purtător de cuvânt al Paritdului Democrat, Ammar Moussa, care a catalogat vizita fostului preşedinte drept ”un spectacol de clovn”.

Dat afară de pe reţele de socializare, după asaltul sângeros de la Capitoliu al susţinătorilor săi, la 6 ianuarie, Donald Trump este în continuare influent în partidul său.

El este hotărât să influenţeze politica americană înaintea alegerilor parlamentare şi locale de la jumătate de mandat (”midterms”), în noiembrie 2022.

După ce a rămas aproape tăcut luni de zile, calendarul miliardarului se accelerează. El urmează să participe sâmbătă la un nou mare miting, la Sarasota, în Florida.

Tribunul a recreat sâmbăta trecută această atmosferă în Ohio.

În faţa a mii de susţinători, el şi-a repetat atunci acuzaţiile nefondate împotriva alegerilor care i-au fost ”furate” şi a evocat, în mod indirect, o nouă candidatură la preşedinţie în 2024.

În Texas, el a revenit asupra acestor acuzaţii mincinoase - respinse de zeci de tribunale.

”Biden ne distruge ţara şi totul a început cu nişte alegeri false”, a apreciat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.