Preşedintele american Donald Trump ar fi aprobat atacuri militare împotriva Iranului joi, pentru ca apoi să se răzgândească, conform unor surse New York Times, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

NY Times a informat, făcând referire la informaţii provenite de la oficiali importanţi de la Casa Albă, că atacurile au fost plănuite împotriva mai multor ţinte.

Conform surselor, operaţiunea era deja în desfăşurare „în stadiul de început” în momentul în care Trump s-a răzgândit. Casa Albă nu a oferit comentarii în acest sens.

NY Times a informat cu privire la aceste atacuri joi noaptea. Conform ziarului, până la ora locală 19:00 (01:00 ora României) oficialii militari dar şi diplomaţii americani se aşteptau ca atacurile să aibă loc asupra ţintelor convenite, inclusiv unele depozite de armament.

„Avioanele erau în aer iar navele se aflau în poziţie, însă nicio rachetă nu a fost lansată”, conform relatărilor NY Times.

Atacurile ar fi urmat să aibă loc chiar înainte de răsărit vineri dimineaţa pentru a exista un risc cât mai scăzut pentru soldaţii şi civilii iranieni.

Mai multe publicaţii americane au publicat, în mod independent, aceleaşi informaţii.

Associated Press (AP) a făcut referire la o declaraţie a unui oficial american care a afirmat că atacurile au fost recomandate de Pentagon şi că se află printre opţiunile prezentate înalţilor oficiali ai administraţiei.

Operaţiunea a fost anulată după ce Trump şi-a petrecut întreaga zi de joi discutând despre Iran cu consilierii săi în domeniul securităţii, dar şi cu liderii din Congres, conform AP.

Secretarul de Stat Mike Pompeo şi consilierul pe securitate naţională John Bolton au cerut o abordare mai dură, însă liderii Congresului au cerut precauţie.

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi, a declarat că SUA nu doresc un război cu Iranul iar principalul candidat în cursa internă a Partidului Democrat pentru alegerile prezidenţiale din 2020, Joe Biden, a declarat că strategia lui Trump cu privire la Iran este „un dezastru autoimpus”.

Liderul Senatului, republicanul Mitch McConnell, a declarat: „Administraţia este implicată în ceea ce aş numi răspunsuri ponderate”.

Chuck Schumer, principalul democrat din Senat, a afirmat: „Preşedintele poate nu doreşte un război, dar ne este teamă că el şi administraţia ar putea declanşa unul accidental”.

Nu este clar deocamdată dacă atacurile ar mai putea avea loc.

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a acuzat că drona americană doborâtă joi de către forţe iraniene a pătruns în spaţiul aerian iranian şi a anunţat că Teheranul va denunţa la ONU această ”nouă agresiune”.

Drona de spionaj americană a fost doborâtă joi în apropiere de Strâmtoarea Ormuz de Iran, care a informat că dispozitivul se afla în spaţiul său aerian, ceea ce Washingtonul contestă, alimentând temeri cu privire la confruntare directă între Statele Unite şi Iran.

Tensiunile dintre SUA şi Iran cresc neîncetat după ce preşedintele american Donald Trump a decis, în mai 2018, să-şi retragă ţara din Acordul nuclear de la Viena din 2015 şi să reimpună sancţiuni dure Teheranului.
Însă sunt de aşteptat noi fricţiuni, după ce Iranul a anunţat că rezervele sale de uraniu îmbogăţit vor depăşi, la 27 iunie, nivelul limită prevăzut în Acordul de la Viena.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.