Preşedintele american Donald Trump a anunţat joi că va mări săptămâna viitoare taxele vamale impuse importurilor de oţel la 25%, iar celor de aluminiu la 10%, vizând producători precum China, relatează Reuters şi BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o întâlnire cu reprezentanţi ai industriei americane la Casa Albă, Trump a promis să reconstruiască industriile americane ale oţeluilui şi aluminiului, scrie Reuters.

El a subliniat că aceste două sectoare au fost tratate incorect de alte ţări tomp de decenii.

Trump a scris pe Twitter că Statele Unite suferă din cauza unui ”comerţ inechitabil”, scrie BBC.

Statele Unite importă de patru ori mai mult oţel decât exportă şi depind de oţelul produs în China.

”Noi nu am fost trataţi corect de alte ţări”, a declarat Trump, citând China.

Atât în întreaga sa campanie electorală, cât şi după ce s-a instalat la Casa Albă, Trump a denunţat importurile din China ca dăunând viabilităţii industriei americane.

China nu este singura ţară care exportă oţel în Statele Unite, ci 110 ţări şi teritorii fac acest lucru. China este al 11-lea cel mai mare exportator în Statele Unite. Canada, Brazilia, Coreea de Sud, Mexicul şi Rusia sunt primii cinci cei mai mari exportatori.

Trump i-a ordonat anul trecut secretarului Comerţului Wilbur Ross să-i prezinte un raport cu privire la faptul ”dacă importurile de oţel ameninţă să afecteze securitatea naţională”, stabilind astfel o legătură între prosperitatea economică şi securitatea ţării.

Ross şi-a publicat raportul luna trecută. Securitatea americană este efectiv ameninţată, conchide documentul, în care se fac trei recomandări, dintre care una cu privire la introducerea unor taxe vamale de 24% tuturor importurilor de oţel.

Ross propune în raport să se impună taxe vamale suplimentare de 7,7% tuturor importurilor de aluminiu, între alte opţiuni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.