Preşedintele american, Donald Trump, a declarat că ar fi dispus să rişte închiderea guvernului federal dacă Congresul nu va autoriza fonduri de cinci milioane de miliarde de dolari pentru zidul promis de el de la graniţa cu Mexicul, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Declaraţiile au fost făcute într-un interviu acordat Politico, în care Trump a precizat că cele cinci miliarde ar acoperi doar costurile fizice şi că noi fonduri vor trebui alocate pentru mai multe măsuri de securitate.

Într-un interviu separat, acordat Washington Post marţi, Trump a declarat că, dacă Congresul nu va finanţa zidul, el ar putea încerca să obţină banii în alt mod. El a făcut referire la faptul că a trimis soldaţi americani la graniţă în octombrie pentru a instala “garduri cu sârmă ghimpată şi alte lucruri”.

Membrii Congresului trebuie să aprobe proiectul de lege privind bugetul până pe 7 decembrie pentru a finanţa departamentele guvernului, inclusiv Departamentul pentru Securitatea Naţională, cel care gestionează graniţele şi imigraţia.

Trump nu a dus la capăt ameninţările precendete privind închiderea guvernului. Dar cum republicanii vor pierde controlul Camerei Reprezentanţilor în ianuarie, comentariile lui Trump au stârnit îngrijorări. Republicanii îşi vor menţine controlul asupra Senatului anul viitor, dar au nevoie de susţinerea democraţilor pentru a trece legislaţia privind bugetul. Democraţii au refuzat să susţină zidul de la graniţa cu Mexicul propus de Trump, element-cheie din campania sa prezidenţială din 2016, dar au susţinut alte iniţiative privind securitatea de la graniţe.

Trump a declarat că nu crede că este nevoie să colaboreze cu Congresul privind reformele în domeniul imigraţiei adresate categoriei “Dreamers”, aproximativ 700.000 de persoane care au fost aduse în SUA ilegal când erau copii. El a afirmat că doreşte să vadă cum se vor încheia procesele intentate împotriva programelor din mandatul lui Obama care permiteau celor din categoria Dreamers să rămână în ţară. Dacă decizia va fi contra programelor, Trump a declarat că ar fi dispus să negocieze privind “securitatea de la graniţe şi altele”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.