Preşedintele american Donald Trump vrea să interzică mecanisme - cunoscute sub numele de "bump stocks" - folosite de autorul atacului armat din Las Vegas, cu ajutorul cărora o puşcă poate trage rafale cvasiautomate, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am semnat o directivă care cere Departamentului Justiţiei să propună reglementări în vederea interzicerii tuturor mecanismelor care transformă arme legale în puşti automate”, a anunţat Trump, în contextul în care un masacru într-un liceu din Florida a relansat dezbaterea recurentă asupra armelor de foc în Statele Unite.

”Aceste texte ar trebui să fie finalizate în curând”, a adăugat locatarul casei Albe, la o ceremonie de înmânare de medalii la Casa Albă.

În urma măcelului din Las Vegas, soldat cu 58 de morţi în octombrie 2017, Casa Albă, aleşi republicani şi - un lucru rar - National Rifle Association (NRA), un puternic lobby al armelor de foc, au apreciat că aceste mecansime ar trebui să fie supuse unor controale suplimentare.

Însă, cinci luni mai târziu, în Congres nu s-a făcut absolut nimic pe această temă.

"Bump stock" este un încărcător detaşabil care foloseşte energia reculului armei pentru a imprima o mişcare de du-te-vino extrem de rapidă puştii, ale cărei proiectile se încarcă în acelaşi ritm.

Atacatorul de la Las Vegas, care avea 12 puşti echipate cu acest sistem, a tras cu un ritm de până la 9 gloanţe pe secundă.

Preşedintele american se află în centrul unor presiuni, din cauza mobilizării elevilor scăpaţi cu viaţă din masacru, dintre care zeci s-au urcat în autobuze şi au pornit către Tallahassee, capitala Floridei, unde s-a exclus recent, prin vot, o înăsprire a legislaţiei locale cu privire la armele de foc.

Aceşti liceeni din Parkland, la nord de Miami, urmează să se întâlnească miercuri cu aleşi, pentru a denunţa lipsa de acţiune politică în faţa multiplicării în ultimii ani a atacurilor armate în mediul şcolar in Statele Unite.

”Profităm de furia şi tristeţea noastre pentru a face ceva incredibil şi a schimba lucrurile”, a declarat unul dintre ei, Tanzil Philip, a cărui mărturie a fost difuzată pe CNN.

Altul, Alfonso Calderon, a promis pe acelaşi post că întâlnirea de miercuri ”va fi doar prima etapă” a mobilizării lor, sugerând o nouă direcţie într-o dezbatere care pare complet blocată de mult timp.

Cuvântul de ordine al liceenilor este să facă în aşa fel încât atacul armat al căror victime au fost să fie ”ultimul” în Statele Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.