Casa Albă dă asigurări că preşedintele american ”nu incită la violenţă” împotriva unei alese musulmane în Congres, după ce Donald Trump a postat pe Twitter un videoclip care face o legătură între declaraţii ale lui Ilhan Omar şi atentatele de la 11 septembrie 2001, o asociere considerată scandaloasă de mai mulţi aleşi democraţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Exprimându-se în martie în Consiliul Relaţiilor Americano-Islamice (CAIR), Ilhan Omar, o reprezentantă din Minnesota în Camera inferioară, a apreciat că organizaţia a fost înfiinţată după atentatele de la 11 septembrie ”pentru că ei recunosc că anumite persoane au făcut ceva, iar fiecare dintre noi începe să-şi piardă accesul la libertăţile civile”.

Declaraţiile sale au făcut polemică, iar locatarul Casei Albe a publicat vineri, pe Twitter, un videoclip de 43 de secunde în care cuvintele alesei democrate sunt însoţite de imagini ale Turnurilor Gemene de la New York în flăcări.

Clipul, vizionat de aproape nouă milioane de ori până duminică, a provocat un torent de condamnări din partea democraţilor.

Ilhan Omar a declarat duminică, pe Twitter, că un mare număr de ameninţări pe care le-a primit fac ”trimitere directă la videoclipul preşedintelui sau îi răspund”.

”Crimele violente şi actele de ură comise de extremă dreaptă şi naţionalişti albi sunt în creştere în această ţară şi în lume”, a declarat ea. ”Nu putem să ignorăm facptul că ei au fost încurajaţi de cel care ocupă cea mai înaltă funcţie în această ţară”.

”TREBUIE CA ASTA SĂ ÎNCETEZE”

”Noi suntem toţi americani. Asta pune vieţi în pericol. Trebuie ca asta să înceteze”, a punctat ea.

”Preşedintele incită la violenţă împotriva unui membru al Congresului în funcţie - şi unui grup întreg de americani, în funcţie de religia lor. Este dezgustător. Este scandalos”, a scris la rândul său, pe Twitter, senatoarea candidată în alegerile prezidenţiale Elizabeth Warren.

”Viaţa lui @IlhanMN este în pericol”, a reacţionat, de asemenea, tânăra aleasă din Camera Reprezentanţilor Alexandria Ocasio-Cortez.

Casa Albă l-a apărat ferm pe preşedintele american duminică. Donald Trump "nu încearcă să incite la violenţă împotriva cuiva”, a justificat purtătoarea sa de cuvânt Sarah Sanders la postul Fox News.

”Preşedintele nu doreşte cu siguranţă vreun rău cuiva şi nicio violenţă împotriva nimănui, dar (el) trebuie neapărat să o cheme la ordine pe membra Congresului, din cauza, nu doar unuia singur, ci multor comentarii antisemite”, a declarat ea la ABC.

Sarah Sanders părea să se refere la altă polemică implicând-o pe Ilhan Omar, în urma unor comentarii recente despre Israel, considerate antisemite de numeroşi aleşi, inclusiv în tabăra democrată.

”Mulţumim că sunteţi alături de noi - contra unei administraţii care caută să interzică musulmanii în ţara noastră - în lupta pentru America pe care o merităm”, a reacţionat sâmbătă, pe Twitter, Ilhan Omar, în urma postării videoclipului de către şeful republican al statului.

”Nimeni - oricât de corupt ar fi el, incompetent sau vicios - nu poate să-mi ameninţe iubirea necondiţionată faţă de America”, a mai scris femeia în vârstă de 37 de ani.

CAIR a fost înfiinţată în 1994 şi nu după atentatele de la 11 septembrie 2001 - aşa cum afirmă Ilhan Omar.

Citat de ziarul The Washington Post, purtătorul său de cuvânt a declarat că ea s-a exprimat greşit şi că voia să spună că i-a vpzut efectivele dublându-se după 11 septembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.