Donald Trump a cerut ca un procuror din New York, considerat un susţinător al său, să fie însărcinat cu o anchetă care-l viza, dezvăluie The New York Times (NYT), precizând că preşedintele nu şi-a atins scopul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele american a respins marţi, când a fost întrebat de jurnalişti despre acest lucru, aceste acuzaţii, pe care le-a catalogat drept ”informaţii false” (”fake news”).

Este vorba despre ancheta cu privire la plăţi efectuate de către fostul său avocat Michael Cohen către două femei - Stormy Daniels şi Karen McDougal - menite să le cumpere tăcerea asupra unei presupuse relaţii cu Donald Trump.

Îngrijorat că dosarul îl ameninţa, fostul promotor imobiliar i-ar fi cerut secretarului interimar al Justiţiei Matthew Whitaker să intervină.

El voia astfel ca procurorul federal din Manhattan Geoffrey Berman - considerat un susţinător al lui Donald Trump - să preia ancheta.

Berman s-a recuzat în anchetă, pentru a evita orice suspiciune de conflict de interese. El a încredinţat, până acum, dosarul unuia dintre procurorii din cadrul echipei sale, Robert Khuzami.

Nimic nu indică, potrivit NYT, faptul că secretarul interimar a făcut ceva, după aceea, pentru a da curs ordinelor preşedintelui. Berman nu a intervenit în anchetă.

Într-o declaraţie transmisă AFP, un purtător de cuvânt al Departamentului Justiţiei a declarat că Whitaker îşi menţine declaraţiile pe care le-a făcut în Comisia Judiciară din cadrul Camerei Reprezentanţilor.

În cursul audierii sale, la începutul lunii, el a declarat că Casa Albă nu i-a cerut vreodată ceva cu privire la ancheta procurorului special Robert Mueller sau alte anchete şi a dat asigurări că nu s-a angajat la nimic cu privire la aceste dosare.

Matthew Whitaker a fost înlocuit joi cu Bill Bar, după ce acesta a fost confirmat în funcţia de secretar al Justiţiei de către Senat.

În dosarul evocat de NYT, Michael Cohen a fost condamnat în decembrie la trei ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de încălcarea legii finanţării campaniilor electorale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.