Fostul ambasador britanic în Statele Unite Kim Darroch dezvăluie că Donald Trump a ieşit din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, pentru că acesta este asociat predecesorului său Barack Obama, potrivit unor documente diplomatice publicate în presă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Administraţia mizează pe un act de vandalism diplomatic, aparent din motive ideologice şi de personalitate - era vorba despre acordul Obama”, a scris Kim Darroch într-o telegramă diplomatică, în mai 2018.

Acest document face parte dintr-o a doua serie de rapoarte confidenţiale divulgate şi publicate de ziarul Mail on Sunday, după ce prima a antrenat demisia lui Darroch miercuri.

În mai 2018, Boris Johnson, la acea vreme ministru de Externe, s-a dus la Washington cu scopul de a încerca să-l convingă pe preşedintele american să nu scoată Statele Unite din acordul nuclear semnat în 2015.

Într-o telegramă trimisă ulterior, Kim Darroch a relevat disensiuni în echipa lui Donald Trump cu privire la această decizie şi a criticat absenţa unei strategii pe termen lung a Casei Albe.

”Ei nu pot să formuleze vreo stategie în «ziua următoare», iar contcate cu Departamentul de Stat în această dimineaţă nu sugerează vreun fel de plan în vederea întinderii unei mâini partenerilor şi aliaţilor, fie din Europa, fie din regiune”, a scris ambasadorul.

El a raportat de asemenea că secretarul de Stat Mike Pompeo ”s-a distanţat în mod subtil, vorbind de ”decizia preşedintelui” în cadrul discuţiilor cu Boris Johnson.

Potrivit lui Kim Darroch, Mike Pompeo a sugerat că a încercat, fără succes, să-i ”vândă” un text revizuit lui Donald Trump, dezvăluie Mail on Sunday.

Încheiat în 2015 între Iran, Statele Unite, China, Rusia, Franţa, Germania şi Regatul Unit, acest document a permis ridicarea unei părţi a sancţiunilor impuse Teheranului în schimbul angajamentului iranian de a nu se dota cu arma nucleară.

La 8 mai 2018, Doald Trump a anunţat retragerea Statelor Unite din acest acord.

Divulgarea unor note diplomatice puţin măgulitoare la adresa preşedinteluii american, săptămâna trecută, a provocat o furtună între Regatul Unit şi aliatul său apropiat.

În rapoartele sale, publicate în presă sâmbăta trecută, Kim Darroch cataloga Casa Albă ”ineptă”, iar Donald Trump l-a catalogat la rândul său drept un ”imbecil pretenţios” cu care nu va mai avea vreun contact. mbasadorul şi-a anunţat demisia miercuri, apreciind că ăi era ”imposibil” să-şi desfăşoare activitatea.

Guvernul britanic a dispus investigaţii cu privire la originea divulgărilor, iar poliţia a deschis o anchetă cu privire la o eventuală încălcare a legii privind secrete oficiale.

Aceste anchete au identificat sursa divulgării, dezvăluie în ediţia de duminică Sunday Times.

Suspectul ar fi un funcţionar britanic care a avut acces la arhive aparţinând Ministerului de Externe.

Secretarul de stat de la Ministerul de Externe Alan Duncan declara, săptămâna aceasta, că ”o divulgare din interiorul (administraţiei americane)” este ”prima ipoteză”.

Poliţia britanică a fost acuzată de ameninţarea libertăţii presei sâmbătă, după ce a lansat un avertisment presei care ar publica documente confidenţiale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.