Un judecător federal american i-a amendat joi pe fostul preşedinte Donald Trump şi pe avocata sa cu aproape un milion de dolari pentru că au intentat un proces inutil, motivat politic, fostei contracandidate din alegerile prezidenţiale Hillary Clinton, pe care au acuzat-o de tentativă de fraudă în scrutinul desfăşurat în 2016, relatează AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judecătorul John Middlebrooks a hotărât că miliardarul republican, care speră să revină la Casa Albă în 2024, a abuzat justiţia prin intentarea acestui proces prin care "a promovat în mod ilegal o naraţiune politică".

Plângerea, pe care judecătorul Middlebrooks a respins-o în septembrie anul trecut, susţinea că Hillary Clinton şi alte persoane au încercat să convingă publicul că în campanie Donald Trump a colaborat cu Rusia. Fostul preşedinte cerea daune de 70 de milioane de dolari de la fosta sa rivală, pe care a învins-o în cele din urmă în alegerile prezidenţiale din noiembrie 2016.

Procesul "nu ar fi trebuit să fie intentat niciodată", a declarat judecătorul în hotărârea sa motivată în 45 de pagini.

"Demersul juridic a fost în mod evident inadecvat, de la început. Nici un avocat rezonabil nu ar fi depus o astfel de plângere. Având un scop politic, niciunul dintre argumentele din plângere nu prezintă o pretenţie legală identificabilă", a arătat judecătorul.

Donald Trump este un "procesoman prolific şi sofisticat care foloseşte în mod repetat instanţele pentru a se răzbuna pe adversarii săi politici", mai spune judecătorul Middlebrooks. "El este arhitectul unui abuz strategic asupra procedurilor judiciare şi nu poate fi considerat un om care ar urma orbeşte sfatul avocatului. Ştia foarte bine impactul acţiunilor sale", a adăugat el.

În aceste condiţii, judecătorul i-a obligat pe Donald Trump şi pe avocata sa, Alina Habba, să plătească 937.989,39 de dolari pentru a acoperi cheltuielile de judecată ale celeilalte părţi.

Judecătorul John Middlebrooks a fost numit în magistratură de preşedintele Bill Clinton, în 1997.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.