Donald Trump s-a întâlnit miercuri la Riad cu preşedintele islamist sirian Ahmad al-Shareh, căruia i-a cerut să normalizeze relaţiile cu Israelul, după ce a anunţat o ridicare a sancţiunilor împotriva ţării sale, într-o schimbare majoră de direcţie, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Sosit în Qatar după o vizită în Arabia Saudită, preşedintele american a anunţat apoi că Qatar Airways a plasat o comandă de 160 de avioane în valoare de 200 de miliarde de dolari la Boeing.

El urmează să se deplaseze joi în Emiratele Arabe Unite, ultima etapă a turneului său în Golf, cu excepţia cazului în care decide în ultimul moment să meargă în Turcia pentru discuţii ruso-ucrainene, o „posibilitate” pe care a evocat-o.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Întâlnirea cu preşedintele interimar al Siriei a decurs „foarte bine”, a declarat Donald Trump reporterilor în avion, vorbind despre un „bărbat tânăr, atrăgător. Un tip dur”.

Portretul strălucitor este izbitor, pentru un om care a fost o vreme pe o listă de jihadişti căutaţi de Statele Unite, care a devenit preşedinte interimar după răsturnarea lui Bashar al-Assad în fruntea unei coaliţii de forţe islamiste în decembrie.

Donald Trump a dat asigurări că liderul sirian este gata să dea curs cererii sale de normalizare a relaţiilor cu Israelul, cu care Siria se află oficial în război din 1948.

Întrebat despre acest lucru, preşedintele american a declarat: „I-am spus, sper că vă veţi alătura (Acordurilor Abraham, n.r.) după ce vă veţi rezolva situaţia şi el a spus 'da'. Dar au mult de lucru”, referindu-se la acordurile prin care mai multe ţări arabe au recunoscut Israelul în 2020.

În Siria, perspectiva unei ridicări a sancţiunilor care sugrumă ţara a provocat manifestaţii spontane de bucurie.

„Acest lucru va stimula economia şi va încuraja oamenii să se întoarcă”, s-a bucurat Zain al-Jabali, 54 de ani, proprietar al unei fabrici de săpun din Alep (nord).

Intrevederea, prima de acest fel din ultimii 25 de ani, a durat aproape 30 de minute, în prezenţa prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salmane şi a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care s-a alăturat virtual.

De asemenea, preşedintele american a cerut Damascului să expulzeze membrii grupărilor armate palestiniene şi să îşi asume „responsabilitatea” pentru închisorile care deţin membri ai grupării jihadiste Statul Islamic în Siria, care sunt în prezent gestionate de forţele kurde.

Diplomaţii sirieni au vorbit despre o „întâlnire istorică”, fără a menţiona relaţiile cu Israelul.

Donald Trump a surprins marţi anunţând că va „ordona încetarea sancţiunilor” pentru a da Siriei „o şansă la măreţie”.

Ţara este supusă sancţiunilor internaţionale din 1979, înăsprite după ce guvernul lui Bashar al-Assad a reprimat protestele pro-democraţie în 2011.

Întâlnirea Trump-Chareh a avut loc în ciuda reticenţei Israelului, un aliat ferm al Statelor Unite.

Israelul efectuează în mod regulat lovituri în Siria pentru a evita ca armele regimului înlăturat să ajungă în mâinile noilor autorităţi, considerate ostile.

În ceea ce priveşte discuţiile indirecte privind programul nuclear iranian dintre Teheran şi Washington, Donald Trump a declarat că are „sentimentul că lucrurile vor ieşi bine”. Miercuri, el a făcut apel la aplicarea strictă a sancţiunilor americane împotriva Iranului.

La Doha, Donald Trump a avut o primire la fel de strălucitoare ca la Riad.

Emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al-Thani, a venit la aeroport pentru a-l întâmpina, iar avionul prezidenţial american a fost escortat de avioane de luptă qatareze.

Convoiul lui Donald Trump a fost apoi precedat de Cybertrucks Tesla în culorile forţelor de securitate qatariote, o aluzie la proprietarul mărcii şi mare aliat al preşedintelui, Elon Musk.

Într-un prim schimb de replici cu liderul qatarian, preşedintele republican a lăudat „marmura perfectă” a palatului în care a fost primit şi a lăudat „prietenia” cu gazda sa.

Acesta din urmă l-a descris drept un „om al păcii”.

Dar această vizită la Doha a avut în fundal un scandal politic.

Opoziţia democrată din Statele Unite îl acuză pe miliardar că a acceptat „cea mai mare mită străină din istoria recentă”.

În cauză: un Boeing 747-8 oferit lui Donald Trump de familia regală din Qatar pentru a înlocui, cel puţin temporar, avionul său oficial şi pentru a-l utiliza după încheierea mandatului său.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.