Fostul preşedinte republican Donald Trump a arătat că este ”inapt” să ocupe noi funcţii publice, apreciază luni Liz Cheney, vicepreşedinta republicană a Comisiei parlamentare de anchetă cu privire la luarea cu asalt a Capitoliului la 6 ianuarie 2021, care urmează să se exprime luni prin vot dacă recomandă sau nu ca miliardarul - suspectat de îndemn la insurecţie - să fie urmărit penal, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Oricine se comportă în acest fel la acel moment nu poate ocupa niciodată o funcţie cu petere în această ţară”, denunţă ea în această ultimă audiere publică, în care urmează să se prezinte concluziile Comisiei ”6 ianuarie”.

CINCI MORŢI

Comisia parlamentară de anchetă a asaltului de la Capitoliu îşi încheie luni cele 18 luni de lucrări printr-o ultimă reuniune publică în direct, în cursul căreia se pronunţă prin vot dacă recomandă sau nu ca Donald Trump să fie urmărit penal.

La 6 ianuarie 2021, susţinători ai fostului preşedinte american - care susţineau în mod fals, la fel ca acesta, că i-au fost ”furate” de către Joe Biden alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020 - au atacat sediul Congresului, la Washington, cu scopul de a opri certificarea rezultatului alegerilor, provocând o undă de şoc în America şi în afara ei care a făcut să tremure democraţia americană.

Cel puţin cinci persoane au murit în legătură cu acest asalt, iar sute de persoane au fost inculpate cu privire la violenţele de atunci.

Membrii Comisiei de anchetă urmează să decidă dacă recomandă sau nu Departamentului Juastiţiei să-l inculpe pe Donald Trump cu privire la îndemn la insurecţie, obstrucţionarea unei proceduri oficiale (de certificare a rezultatului alegerilor prezidenţiale) şi complot împotriva statului american, potrivit presei americane.

Trei capete de acuzare pot antrena pedepse cu închisoarea şi interzicerea oricărei funţcii publice, în contextul în care fostul preşedinte a anunţat că se relansează în cursa pentru fotoliul de la Casa Albă, în 2024.

Alte persoane din anturajul lui Donald Trump ar putea să fie vizate şi ele.

raportul final al anchetei urmează să fie publicat miercuri.

VOT SIMBOLIC

Votul Comisiei este larg simbolic, deoarece membrii acesteia nu pot să-l inculpe ei înşişi pe fostul magnat în domeniul imobiliar.

Departamentul Justiţiei - care a numit un procuror special să-l ancheteze în mjod independent pe Donald Trump - este cel care decide dacă îl inculpă sau nu.

”Cred că dovezile sunt aici, că Donald trump a comis ingracţiuni penale în cadrul eforturilor sale de a răsturna alegerile”, a declarat duminică seara la CNN alesul democrat Adam Schiff, un membru al Comisiei ”6 ianuarie”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.