Premierul canadian Justin Trudeau exclude orice participare a Rusiei la viitorul summit G7, aşa cum doreşte preşedintele american Donald Trump, anunţând o amânare sine die a reuniunii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Rusia a fost exclusă din G7 după invazia Crimeei, acum câţiva ani, şi a continuat să dea lipsă de respect şi să sfideze norme şi reguli internaţionale, iar de aceea Rusia rămâne în afara G7 şi acest lucru nu se va schimba”, a declarat luni, la Ottawa, Justin Trudeau.

Premierul canadian răspundea astfel întrebării unei jurnaliste despre propunerea făcută sâmbătă de către preşedintele american de a invita şi alte ţări la summit, între care şi Rusia.

”Eu am sentimentul că G7 nu reprezintă în mod corect ceea ce se întâmplă în lume. Acesta este un grup de ţări foarte depăşit”, le spunea sâmbătă Donald Trump unor jurnalişti la bordul Air Force One, adăugând că i-ar plăcea să invite Rusia, Coreeea de Sud, Australia şi India la o reuniune lărgită a G7 în toamnă.

Trump nu a exclus ca acest summit să aibă loc în septembrie, înainte sau după Adunarea Generală (AG) a ONU, sau ”poate chiar (...) după alegerile” prezidenţiale americane din noiembrie, în care candidează la un al doilea mandat de patru ani.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.