Premierul canadian Justin Trudeau l-a primit vineri pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Ottawa, ”pentru a reitera susţinerea în curs militară, economică, umanitară şi în domeniul dezvoltării a Ucrainei, care continuă să se apere împotriva războiului rus brutal de agresiune”, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Canada ”va continua să fie alături de Ucraina atât timp cât este necesar”, a dat asigurări Guvernul Trudeau într-un comunicat joi, înaintea vizitei lui Zelenski în Canada.

”Cei doi lideri vor continua să coopereze îndeaproape pentru a consolida relaţiile ţărilor noastre şi a ajuta poporul ucrainean să poată să se apere împotriva invaziei ruse brutale şi nejustificate”, se arată în comunicat.

Trudeau şi Zelenski participă la o ceremonie de semnare ”în vederea consolidării relaţiilor economice între cele două ţări”.

Premierul canadian a postat pe X o înregistrare video în care îi primeşte pe Zelenski şi pe Prima Doamnă ucraineană Olena Zelenska la debarcare în Canada.

Zelenski urnează să se adreseze Parlamentului candian şi să se întâlnească cu ministrul canadian al Finanţelor şi oameni de afaceri din Toronto.

Guvernul canadian dă asigurări că ”va exercita presiuni economice suplimentare asupra regimului lui Putin, până când va respecta integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, inclusiv în sectoare de importantă strategică pentru Rusia, ca petrolul şi gazele naturale”.

Începând din 2022, Canada ”a angajat o susţinere a Ucrainei în valoare de peste 8,9 miliarde de dolari canadieni (6,62 miliarde de dolari), dintre care 4,95 miliarde de dolari canadieni (3,68 miliarde de dolari) ca susţinere financiară directă şi un ajutor militar în valoare de peste 1,8 miliarde de dolari canadieni (1,38 miliarde dolari) care cuprinde de la tancuri de tip Leopard 2, apărare antiaeriană, sisteme de artilerie, vehicule blindate, până la muniţie muniţie şi altele”, se arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.