Canada a declarat luni că deţine informaţii credibile care leagă agenţi guvernamentali indieni de uciderea unui lider sikh în provincia Columbia Britanică, în luna iunie, şi a precizat că a expulzat un oficial indian de rang înalt care lucra pentru serviciile de informaţii, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul Justin Trudeau a declarat că orice implicare a unui guvern străin în uciderea unui cetăţean canadian pe teritoriul canadian reprezintă "o încălcare inacceptabilă a suveranităţii".

Hardeep Singh Nijjar, a fost împuşcat mortal în faţa unui templu sikh din Surrey, Columbia Britanică, la 18 iunie. Nijjar susţinea o regiune sikh sub forma unui stat independent, Khalistani, şi a fost catalogat de India drept "terorist".

"Agenţiile de securitate canadiene au urmărit în mod activ acuzaţii credibile privind o posibilă legătură între agenţi ai guvernului indian şi uciderea unui cetăţean canadian, Hardeep Singh Nijjar", a afirmat Trudeau într-o declaraţie de urgenţă făcută în faţa parlamentului.

"Canada şi-a declarat îngrijorarea profundă în faţa celor mai înalţi oficiali din domeniul serviciilor de informaţii şi de securitate ai guvernului indian. Săptămâna trecută, la G20, i le-am comunicat personal şi direct premierului Modi, în termeni foarte clari", a precizat Trudeau.

La rândul său, ministrul de externe, Melanie Joly, a declarat reporterilor că Ottawa l-a expulzat pe şeful serviciilor de informaţii indiene din Canada, dar nu a dat alte detalii.

Săptămâna trecută, New Delhi a declarat că Modi i-a transmis lui Trudeau îngrijorările puternice legate de protestele din Canada împotriva Indiei.

Canada are cea mai numeroasă populaţie sikh în afara statului natal Punjab din India, iar ţara a fost locul multor proteste care au iritat India.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.