Donald Trump - care flirtează cu o candidatură la preşedinţie în 2024 - participă sâmbătă seara, în Ohio, la prmul său mare miting de când a plecat de la Casa Albă, o reuniune organizată în vederea susţinerii unui candidat republican în Congres, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dat afară de pe reţelele de socializare în urma asaltului sângeros de la Capitoliu, la 6 ianuarie, tribunul a susţinut două discursuri publice importante după ce a plecat de la Washington, în urmă cu cinci luni.

El şi-a abordat atunci marile hituri de campanie, însă saloanele conservatoare nu au părut propice atmosferei electrizante a mitingurilor sale în aer liber.

La Wellington, în apropiere de oraşul industrial Cleveland, fostul preşedinte republican urmează să-şi facă apaiţia sâmbătă, la ora locală 19.00 (duminică, 2.00, ora României), pe scenă, în faţa susţinătorilor săi, dintre care unii s-au instalat deja de mai multe zile cu tabăra la faţa locului.

Orăşelul aminteşte - prin şepci Trump, standuri cu tricouri şi steaguri cu efigia sa - de vizitele miliardarului din cele două campanii electorale din 2016 şi 2020.

”Mulţimi mari aşteptate în acest weekend la mitingul Trump”, a scris el miercuri, însă echipa sa nu a dezvăluit încă numărul biletelor distribuite.

Trump şi-a reluat sloganul de campanie - refăcut cu celbrul său simţ bomabastic şi cu majuscule - ”MAKE AMERICA GREAT AGAIN, AGAIN!" (”Să redăm măreţia Americii din nou!”).

Magnatul în domeniul imobiliar, în vârstă de 75 de ani, nu a recunoscut încă în mod explicit victoria succesorului său, Joe Biden.

El continuă, din contră, să denunţe o fraudă electorală - în pofida faptului că zeci de plângeri i-au fost respinse, inclusiv de către judecători pe care el i-a numit în funcţie.

El urmează să evoce pe scenă, sâmbătă seara, aceste acuzaţii - nefondate - împotriva alegerilor prezidenţiale din 2020, ”cea mai mare crimă a secolului”, lansa el la începutul lui iunie, la o convenţie a Partidului Republican în North Carolina.

Imigraţia clandestină are ”niveluri record”, atacurile cibernetice şi preţul benzinei sunt în creştere - el a prezentat atunci o imagine de calamitate a începutului mandatului lui Joe Biden.

INFLUENT ÎN CONTINUARE

Mitingul de sâmbătă seara este organizat în vederea susţinerii unui fost consilier al lui Donald Trump, Max Miller, care candidează împotriva unui republican membru al Camerei Reprezentanţilor, Anthony Gonzalez.

Anthony Gonzalez, care reprezintă Ohio, a fost unul dintre cei zece republicani din Camera inferioară a Congresului, dintr-un total de 211, care au votat în favoarea inculpării (impeachment) lui Donald Trump în procesul destituirii cu privire la ”incitare la insurecţie”.

Acuzat de faptul că şi-a încurajat susţinătorii să lanseze asaltul de la Capitoliu, unde congresmeni s-au reunit pentru a certifica victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale, fostul preşedinte a fost până la urmă achitat, în februarie 2021, de către Senat, la acea vreme aflat sub controlul republicanilor.

Ulterior, furtunosul newyorkez a jurat să facă totul pentru ca puţinii săi acuzatori republicani să nu mai fie realeşi.

Dat afară de pe marile reţele de socializare Twitter şi Facebook după atacul sângeros, el rămâne, în pofida unei tăceri forţate, foarte influent în rândul republicanilor.

Trump a promis să joace un rol important în susţinerea candidaţilor pro-Trump în alegeri-cheie de la mijlocul mandatului ("midterms"), prevăzute în noiembrie 2022.

În spatele acestei misiuni afişate, miliardarul lasă mereu să planeze perspectiva unei noi candidaturi prezidenţiale în 2024.

Iar Trump intenţionează să-şi consolideze prezenţa publică în lunile următoare.

El urmează să se ducă miercuri în Texas, într-o vizită într-o zonă de la frontiera cu Mexicul, şi să revină asupra imigraţiei clandestine, unul dintre subiectele centrale ale preşedinţiei sale. Ulteior, la 3 iulie, Trump organizează alt mare miting, la Sarasota, în Florida.

Reprezentantul democrat din Ohio Tim Ryan consideră că Donald Trump şi mitingurile sale nu reprezintă o ameninţare electorală prea mare.

”El are în continuare susţinerea unui nucleu dur”, declara el recent AFP.

”Cred că pur şi simplu fanii săi sunt tot mai deconectaţi de viaţa de zi cu zi a cetăţenilor americani. Iar asta se simte”, consideră el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.