Departamentul Trezoreriei din SUA nu va respecta un termen limită stabilit de legislatorii democraţi de a face publică declaraţia de impozit a preşedintelui american Donald Trump, a informat secretarul Trezoreriei, Steve Mnunchin, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Comitetul a cerut materialele până pe 10 aprilie, însă departamentul trezoreriei nu îşi va încheia analiza asupra cererii până la acea dată”, a scris Mnunchin într-o scrisoare trimisă democratului Richard Neal.
 
Mnunchin a precizat că a cerut expertiza Departamentului Justiţiei pentru a se asigura că răspunsul va respecta legea şi Constituţia.
 
Mnunchin s-a arătat îngrijorat în scrisoare privind „un abuz de putere” şi a precizat că legea la care face referire Neal în cererea sa nu poate fi folosită „cu scopul de a ataca figuri politice ale altui partid”.
 
Trump a refuzat în mai multe rânduri cererile din partea politicienilor, jurnaliştilor şi altor persoane de a-şi publica declaraţia de impozit motivând că nu poate face acest lucru pentru că este subiectul unui audit. Însă mai mulţi economişti au informat că acest lucru nu împiedică publicarea declaraţiei, o practică urmată de preşedinţii americani timp de mai multe decenii.
 
Democraţii din Camera Reprezentanţilor doresc să analizeze declaraţia de impozit a lui Trump ca parte a unor investigaţii privind posibile conflicte de interes cauzate de faptul că preşedintele are interese de afaceri în timp ce ocupă funcţia de şef al statului.
 
„Este foarte probabil să se ajungă la tribunale ceea ce este neobişnuit pentru că de obicei când există o astfel de cerere a Congresului, totul este rezolvat cu un compromis. Însă în acest caz niciuna din tabere nu dă înapoi”, a afirmat Jessica Laevinson, profesoară la Facultatea de Drept Loyola din Los Angeles.
 
Trump a declarat din nou miercuri că declaraţia sa de impozit nu poate fi făcută publică din cauza auditului: „Mi-ar plăcea să o fac publică, însă nu o să fac acest lucru câtă vreme există auditul. Este foarte simplu”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.