Un al treilea rus este acuzat cu privire la o presupusă implicare în atacurile cu noviciok de la Salisbury, în 2018, soldate cu trei otrăviri grave şi un mort, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Surse din cadrul serviciilor britanice de securitate îl suspectează pe Denis Sergheiev că era comandantul pe teren, în aceste otrăviri cu noviciok, care l-au vizat pe fostul dublu agent Serghei Skripal şi pe fiica sa, Iulia.

Dawn Sturgess a murit după ce a fost otrăvită, iar un ofiţer de poliţie a fost grav otrăvit.

Poliţia britanică confirmă faptul că suspecţii fac parte dintr-o echipă a serviciilor militare ruse de informaţii GRU.

Sergheiev ar fi fost conducătorul echipei GRU şi ar fi implicat şi în alte activităţi sub acoperire în Europa.

Serviciul Procuraturii Coroanei (CPS) a autorizat aceste acuzaţii, însă suspecţii nu pot fi inculpaţi oficial dacă nu sunt arestaţi.

Toţi cei trei suspecţi s-ar afla în Rusia.

Există ”suficiente probe în vederea unei perspective realiste a unei condamnări” şi este în inetersul publicului ca Sergheiev să fie inculpat, declară comandantul Diviziei însărcinate cu infracţiuni speciale şi lupta împotriva terorismului în carul CPS, Nick Price.

Procuratura şi poliţia colaborează în vederea unei aduceri în faţa justiţiei ”atunci când este posibil” a suspecţilor, însă Rusia a anunţat că nu-şi extrădează cetăţenii, precizează el.

Guvernul britanic a anunţat, la rândul său, că, în cazul în care suspecţii părăsesc Rusia, Londra va face ”tot ceea ce poate în vederea extrădării acestora şi judecării lor în Regatul Unit”.

Un purtător de cuvînt al Guvernului britanic a reiterat că ”nu este vorba despre vreo operaţiune scăpată de sub control şi (că) numai statul rus are mijloacele tehnice, experienţa şi motivul să comită acest atac”.

Ministerul britanic de Externe urmează să dicute despre aceste informaţii cu ambasadorul Rusiei în Regatul Unit, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului.

Presupusa echipă GRU a sosit în Regatul Unit la 2 martie 2018.

Doi bărbaţi au intrat pe Aeroportul Gatwick în acea după-amiazaă, sub numele de Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov.

Poliţia britanică a confirmat pentru prima oară că numele lor reale sunt Anatoli Cepiga şi Aleksandr Mişkin.

Cel de-al treilea bărbat, Denis Sergheiev, care a folosit numele Serghei Fedotov, a sosit pe Aeroportul Heathrow mai devreme, la 2 martie 2018, la ora 11.00 GMT.

Cepiga şi Mişkin s-au dus la Salisbury la 4 martie, o duminică, pentru a mânji clanţa de la intrare a locuinţei fostului agent GRU Seghei Skripal cu noviciok, un agent neurotoxic de uz militar.

Skripal şi fiica acestuia s-au simţit foate rău, dar şi Nick Bailey, la acea vreme un ofiţer de poliţie.

Sergheiev a rămas la Londra în tot acest răstimp şi a luat înapoi, spre Moscova, un zbor la ora locală 13.45, după ce şi-a schimbat planul în ultimul moment.

Ceilalţi doi au plecat mai târziu, cu un zbor de la ora locală 22.30.

Poliţia britanică anunţă că deţine probe care arată că cei trei operau ca o echipă şi că s-au întâlnit, în acel weekend, în mai multe rânduri, la Londra.

Ei s-au întâlnit în unele rânduri în interior, iar în alte rânduri în aer liber, însă poliţia nu precizează unde anume.

Rolul şi identitatea lui Sergheiev au fost dezvăluite în februarie 2019, în urma unei investigaţii a site-ului Bellingcat, iar unele dintre deplasările şi contactele telefonice ale acestuia au fost dezvăluite într-o investigaţie a site-ului realizată împreună cu BBC, şi anume apropierea sa de Paddington, Oxford Circus şi Embankment.

Însă poliţia a depus eforturi să culeagă probe cu privire la rolul acestuia, un proces ”provocator” care a condus până la urmă la anunţul de marţi.

”Rămânem la fel de hotărâţi ca întotdeauna să-i aducem pe făptaşi în faţa justiţiei”, a anunţat comisarul adjunct al Poliţiei Metropolitane Dean Haydon, coordonatorul la nivel naţional al poliţiei antiteroriste.

Acuzaţiile autorizate împotriva celor trei bărbaţi sunt conspiraţie în vederea comiterii unei crime, tentativă de crimă cauzatoare de vărtămări corporale grave şi deţinerea şi folosirea unei arme chimice.

Cepiga şi Mişkin au apărut la televiziunea rusă după ce au fost identificaţi în 2018 şi au spus pur şisimplu că au fost în oraş ca turişti, pentru a vedea catedrala.

Rusia a negat tot timpul orice implicare.

Urme de noviciok au fost găsite în camera de hotel a lui Cepiga şi Mişkin, însă nu şi în camera lui Sergheiev.

Cantitatea de noviciok din flaconul de parfum respctiv ar fi putut ucide mii de persoane, potrivit poliţiei.

Însă lacune importante există în anchetă, inclsuiv cu privire la modul în care a intrat noviciokul în Regatul Unit şi unde s-a aflat de când a fost folosit, în martie, şi până când a fost descoperit, în iunie, la Amesbury, într-un flacon de parfum aruncat.

Dawn Sturgess a murit după ce şi-a pulverizat pe corp o parte din conţinutul flaconului.

Audieri prealabile anchetei cu privire la moartea lui Sturgess, în cadrul unor şedinţe prezidate de către fosta judecătoare de la Curtea Supremă, baroana Hallett, urmează să se reia săptămâna aceasta.

Poliţia britanică cere publicului s-o contacteze în cazul în care deţine informaţii despre deplasările lui Sergheiev la Londra sau cu privire la flaconul de parfum.

În cazul în care Sergheiev sau ceilalţi doi suspecţi părăsesc Rusia, autorităţile britanice vor cere Interpolului să-i aresteze.

”Avem, acum probe care-i leagă de GRU”, a anunţat Haydon.

”toţi trei sunt nişte indivizi periculoşi”, a subliniat el.

Informaţii clasificate îl leagă pe Sergheiev de o serie de activităţi sub acoperire în întreaga Europă.

CINE ESTE AL TREILEA OM?

Sergheiev al fi un general-maior şi un membru de rang înalt al Unităţii 29155 din cadrul GRU, o echipă însărcinată cu sabotaje, subversiune şi asasinate.

El a intrat în această echipă după ce a făcut parte din cadrul Forţelor Speciale ruse.

Potrivit autorităţilor bulgare, Sergheiev şi alţii membri ai Unităţii 29155 s-au cazat la hoteluri din Sofia în aprilie 2015, insistând să primească camere cu vedere către o parcare subterană.

Înregistrări ale camerelor de supraveghere din parcare, făcute publice de procuratura bulgară, surprind un bărbat care se apropie de maşini ale unui comerciant bulgar de armament, Emilian Ghebrev, şi ale fiului acestuia, partenerul său de afaceri.

O substanţă toxică ar fi fost mânjită pe clanţele maşinilor - la fel cum a fost mânjit noviciok pe claţa uşii lui Skripal.

Cei doi bărbaţi s-au simţit rău, însă au supravieţuit.

Sergheiev, care şi-a rezervat bilet de întoarcere cu un zbor două zile mai târziu, a părăsit Bulgaria la 28 aprilie - în ziua otrăvirii.

El ar putea fi bărbatul surprins de camerele de luat vederi din parcare.

Între Cepiga şi Mişkin s-a făcut o legătură cu o explozie care a distrus un depozit de muniţie folosit de către Emilian Ghebrev într-o pădure, în Cehia, la 18 octombrie 2014, soldată cu doi morţi.

La 11 octombrie 2014, cei doi au folosit aceleaşi identităţi de acoperire ca la Salisbury - Ruslan Boşirov şi Aleksandr Petrov -, la sosirea pe aeroportul din Praga, după care au stat în apropiere de depozit şi au plecat înapoi în ziua exploziei..

Acuzaţii formulate de către autorităţile cehe în această vară au condus la un scandal diplomatic major cu Rusia şi la expulzarea a zeci de diplomaţi în numeroase ţări.

Ele au avut loc în urma unor investigaţii ale unor servicii de securitate din state europene care, după otrăvirile de la Salisbury, au urmărit deplasările celor trei suspecţi şi ale altor suspecţi din cadrul unităţii GRU cu scopul de a vedea dacă pot fi legaţi de activităţi sub acoperire.

În cazul lui Sergheiev este vorba despre vizite în Spania, Franţa, Germania, Elveţia şi Austria, dar şi în alte ţări.

El s-ar fi aflat în contact cu membri din cadrul unităţii GRU implicaţi în organizarea unei lovituri de stat în Muntenegru în 2016.

Potrivit poliţiei britanice, cei trei ar fi venit în Regatul Unit şi înainte de martie 2018.

Poliţia britnică a anunţat că îşi continuă investgaţiile cu privire la alţi suspecţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.