Echipele de salvare au scos trei trupuri din moloz în urma alunecării masive de teren din Papua Noua Guinee, a anunţat, duminică, ONU, avertizând că bilanţul morţilor va creşte, cel mai probabil, în urma dezastrului existând temeri că sute de persoane au decedat, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Presa din ţara din Pacific, la nord de Australia, a anunţat că alunecarea de teren de vineri a îngropat peste 300 de persoane şi peste 1.100 de case când a făcut una cu pământul satul Kaokalam din provincia Enga, la circa 600 de kilometri nord-vest de capitala Port Moresby.

Peste şase sate au fost afectate de alunecarea de teren în regiunea Mulitaka a provinciei, a afirmat Departamentul de Afaceri Externe şi Comerţ din Australia.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Cele trei trupuri au fost recuperate dintr-o zonă unde au fost distruse 50-60 de case, în timp ce şase persoane, între care şi un copil, au fost scoase în viaţă de sub dărâmături, a afirmat, într-o declaraţie, biroul ONU din Papua Noua Guinee.

Acesta a afirmat că mulţi dintre cei îngropaţi trebuie să fie localizaţi, pe măsură ce eforturile de căutare-salvare continuă în regiunea muntoasă a ţării.

Gruparea umanitară CARE Australia a transmis, sâmbătă seară, că aproape 4.000 de persoane trăiau în zona afectată, însă numărul celor afectaţi este probabil mai mare, întrucât zona este ”un loc de refugiu pentru cei care fug din calea conflictelor” din regiunile învecinate.

Cel puţin 26 de bărbaţi au fost ucişi, în februarie, în provincia Enga, într-o ambuscadă, în timpul unor violenţe între triburi care l-au determinat pe prim-ministrul James Marape să dea armatei atribuţii de arestare.

Alunecarea de teren a lăsat un strat de moloz de până la opt metri grosime, blocând drumuri şi făcând dificile încercările de salvare, a arătat CARE. Singurul mod de a ajunge în zonă este cu elicopterele, a relatat Australian Broadcasting Corp.

Asociaţiile umanitare au afirmat că şi alte locuinţe s-ar putea afla în pericol dacă alunecarea de teren continuă în josul muntelui, întrucât terenul rămâne instabil.

Marape a afirmat că oficialii responsabili în caz de dezastre, Forţele de apărare şi Departamentul pentru lucrări şi autostrăzi acordă asistenţă în încercările de salvare şi recuperare.

Filmările postate pe reţelele sociale de localnici arată oameni care se caţără pe stânci, copaci scoşi din rădăcini şi mormane de noroi pentru a căuta supravieţuitori. În fundal se aud femei plângând.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.