Trei combatanţi din cadrul unei mişcări yazidi afiliată PKK turc din nordul Irakului au fost ucişi, iar alţi trei au fost răniţi marţi într-un atac cu dronă al armatei turce, anunţă serviciile antiteroriste din Kurdistanul irakian autonom, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”O dronă a armatei turce a luat drept ţintă un cartier general al unor combtanţi din cadrul «Unităţilor Rezistnţei din Sinjar»”, anunţă într-un comunicat serviciile antiteroriste, desemnând o mişcare yazidi din regiunea Sinjar, aliată combatanţilor kurzi turci din cadrul Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

”Trei combatanţi au fost ucişi”, precizează ele.

Un bombardament similar a avut loc în urmă cu exact o săptămână, soldat tot cu moartea a trei combatanţi.

Armata turcă comentează extrem de rar atacurile pe care le comite în Irak, în pofida faptului că desfăşoară operaţiuni militare terestre şi aeriene împotriva PKK şi poziţiilor acestuia în nordul Irakului, în Kurdistanul autonom sau în regiunea muntoasă Sinjar.

La sfârşitul lui februarie, bombardamente imputate Turciei s-au soldat cu moartea unor combatanţi din cadrul Unităţilor Rezistenţei din Sinjar, o mişcare care a ridicat armele împotriva jihadiştilor din gruparea Statul Islamic (SI), la momentul ascesniunii acestora, în 2014.

Această mişcare este afiliată, de asemenea, foştilor paramilitari din cadrul  Hashd al-Shaabi, o coaliţie proiraniană integrată în prezernt în forţele regulate irakiene, o afiliere care relevă complexitatea confruntărilor implicînd numeroşi actori în nordul Irakului.

Ankara a instalat, de 25 de ani, zeci de baze militare în Kurdistanul irakian, cu scopul de a lupta împotriva PKK.

Bagdadul şi Erbilul, capitala Kurdistanului irakian, sunt acuzate de mult timp de faptul că se fac nu văd acest lucru, cu scopul de a păstra o alianţă strategică cu Turcia, un partener comercial de neocolit.

La fiecare acces de violenţă, comunicate denunţă din vârful buzelor o încălcare a suveranităţii irakiene şi repercusiunile asupra civililor.

Sâmbătă, tensiuni au zibucnit în jurul taberei Makhmour, în care se află refugiaţi kurzi din Turcia, în nordul Irakului.

Armata irakiană vrea să consolideze securitatea taberei prin contruirea unei bariere menite să controleze intrările şi ieşirile din aceasta, considerată de către Ankara o ”pepinieră” a PKK.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.