Trei jurnalişti, angajaţi ai celui mai important cotidian al Finlandei, sunt aşteptaţi să se prezinte joi în faţa unui tribunal de la Helsinki, suspectaţi că ar fi publicat informaţii secrete din domeniul apărării într-un caz fără precedent pentru ţara nordică, renumită pentru libertatea presei, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Doi jurnalişti de la Helsingin Sanomat şi fostul lor redactor, care neagă orice acuzaţie, ar putea risca o pedeapsă cu închisoarea de la patru luni la patru ani dacă vor fi găsiţi vinovaţi de dezvăluirea secretelor apărării naţionale într-un raport publicat în 2017.

Cazul este neobişnuit în Finlanda, deoarece se află de ani de zile printre primele ţări într-un clasament global al libertăţii presei publicat anual de Reporters Without Borders.

Cu toate acestea, Finalnda a coborât pe poziţia a cincea în acest an, parţial din cauza procesului care urmează, potrivit filialei finlandeze a asociaţiei jurnaliştilor.

Raportul de investigaţie din 2017 al cotidianului Helsingin Sanomat, intitulat ”Cel mai secret loc al Finlandei”, a dezvăluit locaţia şi sarcinile dure ale unei unităţi de informaţii a forţelor de apărare într-un moment în care Parlamentul dezbate dacă să îşi extindă competenţele de monitorizare a datelor private în reţelele digitale.

Potrivit procurorului, articolul conţinea informaţii dăunătoare a căror publicare era contrară legii.

Editorul-şef de la Helsingin Sanomat, Kaius Niemi, împotriva căruia erau aduse acuzaţii în legătură cu procesul care nu a mai fost deschis din lipsă de probe, a declarat că jurnaliştii nu au încălcat legea.

”Putem arăta pentru fiecare propoziţie publicată că informaţiile ar putea fi găsite pe internet sau în cărţi înainte de publicarea articolului nostru. Informaţiile publice nu pot fi clasificate”, a declarat el pentru Reuters.

Hanne Aho, preşedinta Uniunii Jurnaliştilor Finlandezi, a spus că procesul este primul de acest fel.

”Este cu totul excepţional ca jurnaliştii finlandezi să fie acuzaţi de înaltă trădare”, a declarat ea pentru Reuters.

Aho a spus că este problematic faptul că majoritatea procedurilor judiciare din acest caz au avut loc cu uşile închise şi a cerut instanţei să îşi publice raţionamentul pentru a explica din ce motive libertatea de exprimare ar putea fi restricţionată dacă jurnaliştii ar fi găsiţi vinovaţi.

”Ameninţarea cu o pedeapsă cu închisoarea poate duce la autocenzură”, a spus ea.

Procesul va începe joi cu o sesiune pregătitoare la tribunalul districtual Helsinki.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.