Rusia a interceptat trei avioane aparţinând armatei franceze deasupra Mării Negre, teatrul unei competiţii între Moscova şi NATO, a anunţat Ministerul rus al Apărării, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Două avioane ruseşti de vânătoare, de tip Suhoi 27 (Su-27), au fost trimise să intercepteze un avion de aprovizionare în zbor cu carburant de tip KC-135 şi două avioane de luptă de tip Mirage-2000 franceze, detectate pe când se aflau deasupra apelor internaţionale şi care ”se apropiau de frontiera rusă”.

”După ce aeronavele străine au făcut cale întoarsă şi nu se mai îndreptau către frontierele Rusiei, cele două avioane ruseşti de vânătoare s-au întors la bază”, a precizat Moscova.

Interceptarea a avut loc ”conform regulilor internaţionale”, precizează ministerul.

Marea Neagră, care comunică cu Bosforul turcesc în vest, şi Strâmtoarea Kerci, controlată de către ruşi, în nord, este o intersecţie geopolitică în care se întretaie influenţa rusă şi a NATO.

Această interceptare nu este prima. Avioane ruseşti de vânătoare se apropie frecvent de avioane occidentale care zboară în jurul Rusiei, la mările Neagră, Baltică sau la Oceanul Pacific, în majoritatea cazurilor fără incidente.

În iunie 2020, patru bombardiere ruseşti au fost interceptate la 40 de kilometri de Alaska, potrivit Pentagonului.

Cu două săptămâni mai înainte, Ministerul rus al Apărării publica imagini cu două bombardiere americane de tip B-1, interceptate după ce au survolat mările Baltică şi Neagră, în apropiere de Rusia.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.