Militarul american Travis King, care a fugit în Coreea de Nord prin Zona Demilitarizată (DMZ) în iulie, a fost predat Statelor Unite, declară miercuri doi oficiali americani The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Phenianul a anunţat miercuri cu urma să-l expulzeze pe soldatul clasa a doua Travis King, un anunţ care i-a surprins pe unii observatori, care se aşteptau ca Nordul să-i prelungească detenţia, cu scopul de a obţine concesii de la Washington, în contextul unor tensiuni puternice între cei doi inamici.

Expulzarea lui Travis King rezolvă un episod înconjurat în mister, însă nu pune capăt problemelor judiciare ale acestuia şi nu-i asigură o întoarcere cu surle şi trâmbiţe, ca în cazul eliberării altor americani.

Militarul a fost dat drept ”dezertor” de către Guvernul american, ceea ce poate conduce la o detenţie militară, la conficarea soldei sau la o lăsare la vatră dezonorante.

Travis King a fost predat Statelor Unite în China, declară sub acoperirea anonimatului unul dintre oficialii citaţi de AP.

Militarul american, staţionat în Coreea de Sud, a fugit în Coreea de Nord în timpul unui tur, după ce s-a amestecat printre turişti, la Panmunjon, la 18 iulie, devenind primul american deţinut în Nord din ultimii cinci ani.

La momentul fugii el era trimis la Fort Bliss, în Texas, după ce a fost eliberat, la 10 iulie, dintr-o închisoare sud-coreeană, în urma unei condamnări, după o altercaţie cu poliţia sud-coreeană.

Miercuri, agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA a anunţat că autorităţile şi-au încheiat interogatoriul lui King şi că acesta a recunoscut că a intrat în mod ilegal în Coreea de Nord, deoarece nutrea ”un resentiment faţă de maltratarea inumană şi disriminarea rasială” din armata americană (US Army) şi era ”dezamăgit de inegalitatea din societatea americană”.

Nu este pentru prima dată când nord-coreenii îi atribuie militarului american astfel de declaraţii, iar AP scrie că verificarea acestora este imposibilă.

Mama lui Travis King, Claudine Gates, declara luna trecută AP că fiul său are ”atât de multe motive” să vrea să se întoarcă acasă. ”Nu-l pot vedea vreodată să vrea să rămână în Coreea, când are familia în America. Are atât de multe motive să vină acasă”, declara ea.

Travis King, originar din Wisconsin, este unul dintre cei 28.000 de militari americani staţionaţi în Coreea de Sud în vederea descurajării unei agresiuni nord-coreene.

Oficiali americani şi-au exprimat îngrijorarea faţă de starea sănătăţii militarului, evocând tratamentul aplicat unor americani deţinuţi în prezzent în Coreea de Nord.

Traversarea DMZ este extrem de rară.

Militari, misionari, apărători ai drepturilor omului sau cetăţeni americani curioşi să vadă una dintre cele mai închise societăţi din lume au intrat în trecut pe teritoriul nord-coreean.

Decizia Phenianului de a-l elibera pe Travis King după 71 de zile este relativ rapidă, având în vedere tensiunile dintre Washington şi Phenian cu privire la programele nuclar şi balistic nord-coreene şi la o consolidare a unor exerciţii militare americano-sud-coreene.

Unii observatori apreciau că Phenianul avea să-l folosească pe Travis King ca mijloc de propagandă sau monedă de schimb.

Nordul pare că a conchis că militarul nu merită să fie păstrat, eventual din cauza costului hranei, cazării, paznicilor şi translatorilor şi faptului că nu ar fi o sursă importantă de informaţii americane militare clasificate, declară un analist de la Institutul sud-coreean Sejong,  Cheong Seong-chang.

Deţinuţi americani au mai fost transportaţi cu avionul în China, în trecut.

În alte cazuri, ei au fost ”recuperaţi” de către un emisar, ca în 2017, când a fost expulzat Otto Warmbier, un student american care se afla în comă atunci când a fost eliberat şi care a murit ulterior.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.