Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, miercuri, că lecţia Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), despre care s-a crezut că va duce la rezolvarea rapidă a unor probleme pe care România şi Bulgaria ar fi trebuit să le rezolve înainte de aderarea în 2007, este că, pentru viitoarele extinderi ale Uniunii Europene, respectarea statului de drept şi separarea puterilor în stat sunt chestiuni care trebuie să fie reale înainte de aderare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Situaţia din România din momentul de faţă mă întristează atât de mult pentru că în România tocmai pe baza MCV se înregistraseră nişte succese importante în combaterea inclusiv a corupţiei la nivel înalt. Sistemul judiciar din România, de-a lungul anilor, a devenit tot mai eficient şi până la urmă cei vinovaţi au fost traşi la răspundere şi închişi, dar acum e un regres. La fel, în Bulgaria sunt foarte multe de făcut, dar totuşi s-au realizat multe în acest domeniu”, a declarat Timmermans, întrebat care e lecţia MCV.

CITEȘTE ȘI Timmermans, despre lecţia MCV: Pentru viitoarele extinderi ale Uniunii Europene, respectarea statului de drept şi separarea puterilor în stat trebuie să fie reale înainte de aderare

Prim-vicepreşedintele CE a spus că MCV a fost creat să rezolve probleme care ar fi trebuit rezolvate înainte de aderarea acestor două ţări la UE.

„Şi aici am nişte îngrijorări, pentru că aderarea României şi Bulgariei a avut loc în 2007. Suntem în 2019 şi încă nu s-au rezolvat toate problemele care ar fi trebuit să fie rezolvate înainte de aderare. Cred că asta e lecţia pe care trebuie să o învăţăm poate pentru viitoarele extinderi ale Uniunii Europene. Respectarea statului de drept, separarea puterilor în stat sunt chestiuni care trebuie să fie reale înainte de aderarea la UE. În anii respectivi eram ministru la nivel naţional şi am susţinut cu tărie aderarea României şi Bulgariei, dar prezumţia cum că MCV va duce la rezolvarea rapidă a unor probleme ce trebuiau rezolvate înainte de aderare a fost o prezumţie cam optimistă”, a declarat Frans Timmermans.

El a amintit că preşedintele CE, Jean Claude Juncker, a spus că acest lucru se poate realiza înainte de încheierea mandatului actualei Comisii Europene.

„Pentru asta, şi România şi Bulgaria trebuie să implementeze anumite reforme. Probabil însă că va fi foarte dificil”, a încheiat oficialul european.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.