Secretarul american de Stat Rex Tillerson a declarat marţi că susţine planul administraţiei Trump pentru reduceri masive de cheltuieli în bugetul ţării pentru diplomaţie şi ajutor străin, în timp ce criticii au insistat că astfel de reduceri vor face rău, în cele din urmă, Statelor Unite, relatează Reuters. De asemenea, şeful diplomaţiei american a admis că relaţiile cu Rusia sunt la cel mai scăzut nivel şi se deteriorează în continuare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Sunt convins că putem maximiza eficienţa acestor programe şi continua să oferim mâna de ajutor a Americii pentru lume”, a spus Tillerson în cursul unei audieri în Comisia pentru Relaţii Externe a Senatului.

Membrii Comisiei au criticat planul preşedintelui american de a reduce aceste operaţiuni cu aproximativ o treime.

Congresul fixează bigetul Guvernului federal, iar republicanii, care controleazăă ambele camere, dar şi democraţii au avertizat că nu susţin astfel de reduceri drastice.

Senatorul Bob Corker, preşedintele republican al Comisiei, a afirmat că, probabil, vor avea loc schimbări majore în propunerile lui Trump pe măsură ce acestea avansează în Congres. “Bugetul care a fost prezentat nu va i bugetul cu care vom avea de-a face. Nu este”, a spus el.

Senatorul Ben Cardin, principalul democrat din Comisie, a denunţat în termeni duri planul preşedintelui. “Bugetul are o adoptare zgârcită, prostesc de zgârcită care va costa vieţi şi a pune în pericol americanii de aici, de acasă”, a avertizat el, adăugând că este pregătit că lucreze cu senatorii din ambele tabere pentru a se “asigura că nimic care apropie măcar de acest buget nu va fi pus în aplicare de Congres”.

Tillerson a precizat că o evaluare a Departamentului de Stat şi a Agenţei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), pentru a stabili cum ar trebui reorganizate, este în curs şi că se aşteaptă să aibă un plan în acest sens până la sfârşitul anului.

Reducerile de fonduri prevăzute de Trump pentru anul fiscal care va începe în octombrie vor marca o reducere dramatică a angajamentului civil al Guvernului SUA în străinătate, în condiţiile în care administraţia de la Casa Albă îşi pune în aplicare sloganul “America pe primul plan”.

Oficiali din administraţia lui Trump apără reducerile spunând că şi restul lumii trebuie să aibă contribuţii echitabile.

În total, Trump a propus reduceri cu 32%, adică aproape 19 miliarde de dolari, ale bugetelor pentru diplomaţie şi asistenţă.

În ceea ce priveşte Moscova, şeful diplomaţiei american a admis că relaţia este în cel mai rece moment şi se deteriorează în continuare, dar a dat asigurări că Washingtonul depune eforturi pentru a aduce stabilitate.

“Lucrăm în special în câteva zone pentru a vedea dacă putem stabili să există o bază pentru restabilirea unui fel de relaţie de lucru cu Guvernul rus, care este în interesul nostru. Sunt în curs eforturi în ceea ce priveşte Siria”, a spus el.

Tillerson a fost întrebat şi despre Cuba, pe care o criticat-o, cu câteva zile înainte ca administraţia lui Trump să anunţe o posibilă schimbare de politică faţă de insulă.

El a subliniat că Guvernul de la Havana “trebuie să înceapă să se adreseze provocărilor privind drepturile omului”, dacă vrea ca Statele Unite să continue tendinţa de normalizare a relaţiilor începută în timpul fostul preşedintele Barack Obama.

De asemenea, Tillerson a subliniat că SUA vor trebui să colaboreze cu alte ţări pentru a împiedica Phenianul să aibă acces la produse de bază, precum petrolul sau combustibilul. În plus, Washingtonul va analiza dacă va impune sau nu sancţiuni suplimentare în cazul celor care fac afaceri cu ţara comunistă.

Sesiunea de marţi a fost prima dintr-o serie de patru audieri ale lui Tillerson săptămâna aceasta şi reprezintă una dintre puţinele şanse ale membrilor Senatului şi Camerei Reprezentanţilor de a-i pune întrebări secretarului de Stat.

El nu a mai depus mărturie în Congres de la audierea pentru confirmare, în ianuarie.

Separat, 16 generali în retragere şi alţi foşti ofiţeri vor prezenta miercuri Senatului o declaraţie comună privind importanţa asistenţei externe pentru securitatea naţională.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.