Preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit vineri seară cu secretarul de stat Rex Tillerson, la Washington. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Klaus Iohannis şi Rex Tillerson au avut o discuţie aprofundată despre cele mai relevante dimensiuni ale Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, cu accent pe posibilităţile de acţiune comună de natură să aducă valoare adăugată, în special din punctul de vedere al securităţii regionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, întrevederea preşedintelui Iohannis cu Rex Tillerson, Secretarul de Stat al SUA a prilejuit o discuţie aprofundată despre cele mai relevante dimensiuni ale Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, cu accent pe posibilităţile de acţiune comună de natură să aducă valoare adăugată, în special din punctul de vedere al securităţii regionale.

Preşedintele Iohannis a evidenţiat că una dintre priorităţile-cheie pentru politica externă a României rămâne întărirea relaţiei transatlantice, fiind un stat care este dedicat în egală măsură proiectului european, cât şi Parteneriatului Strategic cu SUA.

Klaus Iohannis şi Rex Tillerson au căzut de acord că este necesară întărirea ritmului de consultări pe teme specifice, în special cu privire la regiunea Mării Negre.

"O atenţie specială a fost acordată obiectivului întăririi cooperării economice şi tematicii securităţii energetice din regiunea Mării Negre, România fiind unul dintre cele mai puţin dependente state din acest punct de vedere, cu potenţial de a deveni, pe baza resurselor din platoul continental al Mării Negre şi prin proiecte de interconectare, furnizor regional. Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat evaluarea sa cu privire la situaţia de securitate pe Flancul Estic al NATO", mai spune  Administraţia Prezidenţială, precizând că cei doi înalţi oficiali au mai avut un schimb de vederi pe alte teme de interes de pe agenda internaţională.

Secretarul de stat Tillerson a mulţumit României pentru soliditatea angajamentului său ca partener strategic al SUA, dar şi ca Aliat NATO, recunoscând importanţa vitală a regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică. De asemenea, secretarul de stat Tillerson a exprimat aprecierea deosebită pentru progresele semnificative înregistrate de România în lupta anti-corupţie şi în sprijinul statului de drept, putând fi considerat un model în regiune. Totodată, a exprimat angajamentul său pentru extinderea Parteneriatului Strategic cu România, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Această întâlnire are loc în cadrul vizitei preşedintelui român la Washington, unde vineri seară preşedintele Klaus Iohannis a fost primit la Casa Albă de preşedintele Statelor Unite, Donald Trump. Cei doi lideri vor avea o conferinţă de presă comună începând cu ora locală 14.45 (21.45 ora României), la Casa Albă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.